Пътуващите до Индонезия да се съобразят с изригналия вулкан Мерапи

| Свят | Маргарита Колева

Българите, планирани туристически пътувания до Индонезия да се съобразят с изригването на вулкана на връх Мерапи, предупреждават от българското Външно министерство. 

От 2018 година насам в този район вулканичната активност е засилена, а тази сутрин вулканът отново е изригнал. 

Агенцията за геологични бедствия  съобщи, че активният вулкан на връх Мерапи /Merapi/ за кратко е изригнал днес в 05:16 западно време на Индонезия. Според агенцията, планината, която се намира на границата между провинциите Централна Ява и Йогякарта, е изригнала за около 150 сек. на височина 2 000 метра.

От Външно министерство препоръчват на българските граждани, планирали  пътуване до Индонезия в района на Мерапи да не навлизат в опасната зона в радиус на 3 км от кратера на вулкана.

Да следят актуалната информация в медиите и най-вече съобщенията на английски език на интернет страницата на National Disaster Mitigation Agency, която информира за състоянието на вулканичната активност в планината Мерапи.

Препоръчва се също стриктно следване на инструкциите на местните власти.  Пътуващите до Индонезия и района на Мерапи трябва да са подготвени, че по-нататъшна вулканична активност и промени в посоката на вятъра биха могли да доведат до нарушаване в последния момент на разписанието на някои полети в региона.

Планината Мерапи е един от 129-те активни вулкани в Индонезия и при нея се активират периодични изригвания от 1948 г. насам. Засилена вулканична активност на това място се наблюдава от второто тримесечие на 2018 г. насам. Трябва да се има предвид, че не е възможно да се предскаже, кога отново би се случило по-сериозно изригване на този вулкан, подобно на това от 2010 г.   

В случай на нужда, българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Джакарта.

За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук 

Абонирайте се и за канала ни в YouTube 

Прочетете още