ПАСЕ видя македонско малцинство в България

| Маргарита Колева

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа видя македонско малцинство в България и предупреди страната ни за расистка и нетолератна реч на омраза към македонците. Изводите присъстват в доклада към резолюцията на ПАСЕ по постмониторинговия диалог с България, приет на 27 юни тази година.

В интервю за Дарик радио проф. Светлозар Елдъров от Института  по балканистика посочи този факт като част от проблема  в отношенията на България с Република Северна Македония. Ръководителят на българската делегация в ПАСЕ Джема Грозданова каза, че е протестирала многократно срещу текста, но въпреки това и въпреки всички усилия, направени от България спрямо Република Северна Македония, подобдни текстове присъстват в докладите за страната ни в продължение на десетилетия. По думите й администрацията на ПАСЕ и на Съвета на Европа има интерес конфликтът между България и Република Северна Македония да стои.

Страните от Западните Балкани не подкрепиха България постмониториговите доклади за страната ни да бъдат прекратени, като не влязоха в залата при гласуването.

Отношенията на България с Република Северна Македония са в сериозна криза, заяви историкът проф. Светлозар Елдъров. И проблемът не е само в липсата на резултати в работата на мултидисциплинарната комисия по историческите и образователни въпроси, а и в това, което се случва в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Докладчици по последния доклад са Франк Швабе от Германия и Жолт Немет от Унгария, като единият от тях се е отказал да бъде докладчик за България, посочи Джема Грозданова и допълни, че подобни текстове за България присъстват в докладите от години.

България е в процедурата на постмониторинг от 2000 година. Два гласа не достигнаха при последното гласуване процедурата да бъде прекратена и докладите да спрат. А нито една страна от Западните Балкани не подкрепи страната ни.

Прочетете още