Първият частен пилотиран полет до МКС

Последният полет на американска космическа совалка беше през 2011 година и оттогава НАСА плаща по 80 милиона долара на седалка в руския модул „Съюз“

test

В 23.33 минути българско време за пръв път в историята на космическите полети частна компания ще транспортира хора до Международната космическа станция. При подходящи атмосферни условия, двама астронавти на НАСА ще полетят с модула „Крю Драгон“, разработен от „Спейс Екс“ на иноватора предприемач Илон Мъск. Това ще е и първата американска пилотирана мисия след „пенсионирането“ на космическите совалки преди близо десет години.  

НАСА изпраща първата частна ракета с хора към МКС

Последният полет на американска космическа совалка беше през 2011 година и оттогава НАСА плаща по 80 милиона долара на седалка в руския модул „Съюз“ за превоза на астронавтите си до орбиталната станция. Космическата агенция на Съединените щати възложи изпълнението на полетите на две частни компании – „Спейс Екс“ и „Боинг“. След години на съперничество, забавяния и обрати фирмата на Илон Мъск излезе напред.

Капсулата „Крю Драгон“ вече е летяла до Международната орбитална станция, но сега за пръв път ще има екипаж – това са ветераните на НАСА Боб Бенкин и Дъг Хърли, които се готвят от две години за мисията. Модулът ще бъде изстрелян с ракетата „Фалкън 9“ от космическия център „Кенеди“ в щата Флорида.

Според плановете, около 20 часа българско време двамата астронавти, облечени в специалните костюми на „Спейс Екс“, ще се отправят към площадката за излитане с автомобил на друга от компаниите на Мъск - „Тесла“, пише технологичното издание „Тъ върдж“. До върха на ракетата-носител Бенкин и Хърли ще се изкачат с асансьор, а щом влязат в капсулата и затворят люка, ще започне зареждането с гориво. Точно този момент беше предмет на разгорещени спорове сред специалистите.

В ерата на космическите совалки зареждането с гориво се правеше преди екипажът да се качи на борда, тъй като се смята, че е рисковано. „Спейс Екс“ обаче използва много студено гориво, което подобрява ефективността на двигателя и е важно то да се заради непосредствено преди изстрелването. След като екипът на Мъск доказа, че процедурата е безопасна, НАСА даде съгласие. Във външните стени на модула има двигатели, които ще се задействат в случай на авария при изстрелването, за да отдалечат капсулата и екипажа.

След зареждането с гориво, всичко се случва много бързо, разказва Хърли: „До орбита са около 9-10 минути полет. Ако успеем да излетим на 27 май, ще минат приблизително 15 часа докато приближим космическата станция. Ще изпробваме ръчното управление на модула. Ще спим на борда. А след това ще продължим с фазата на доближаването до станцията, достигайки готовност за скачване.“

Отличителна черта на „Крю Драгон“ е способността му сам да се скачи с орбиталната станция. Ако всичко върви по план, това ще се случи в 18.29 часа българско време утре. След като остави „Крю Драгон“ в орбита ракетата-носител пък ще се върне, за да кацне на самоуправляем кораб-платформа в Атлантическия океан.

Прочетете още