Първи ден на консултации при президента (обзор)

В състава на бъдещия Министерски съвет ще има четирима вицепремиери, както и две нови министерства, обяви след срещата с държавния глава Кирил Петков

Изтече първият ден от политическите консултации при президента. В рамките на два дни държавният глава Румен Радев ще разговаря с всички парламентарно представени партии. Целта е да се сформира редовен кабинет.  Днес, 6 декември, президентът се срещна с представители на „Продължаваме Промяната", ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП.

Времето на едноличната премиерска власт приключи, заяви президентът Румен Радев пред представителите на „Продължаваме промяната”, с които проведе първата консултация преди връчването на мандат за съставяне на правителство. В състава на бъдещия Министерски съвет ще има четирима вицепремиери, както и две нови министерства, обяви след срещата с държавния глава Кирил Петков. 

Радев към Петков: Времето на едноличната премиерска власт приключи

Коалиционното споразумение между „Продължаваме промяната”, „ Има такъв народ”, „Демократична България” и БСП е готово и вече се обсъжда от четирите партии, стана ясно още след консултациите при президента. От БСП казаха, че имат някои забележки по споразумението, но разговорите продължават. ГЕРБ – СДС също се срещнаха с президента, като го увериха, че ще бъдат опозиция на формиращото се ляво-либерано управление и че ще посочват всяка грешка на новите управляващи. 

Първата от четирите предвидени за днес срещи бе с представителите на най-голямата ПГ - тази на „Продължаваме промяната”. Румен Радев ги поздрави за изборния успех.

Радев към Нинова: Надявам се да имате сериозен принос в решението на проблемите

След срещата при президента, Кирил Петков съобщи, че  през изминалата нощ коалиционното споразумение е било изпратено на останалите три партии, с които проведоха експерти разговори и до края на утрешния ден се очаква тяхната позиция.

Оказа се, че между бъдещите коалиционни партньори ПП и БСП има известно разминаване. Лидерът на левицата в оставка Корнелия Нинова коментира информациите в публичното пространство, че тя ще оглави Министерството на държавните предприятия.

ГЕРБ при президента: Гарантираме, че ще бъдем знаеща, можеща и непримирима опозиция

Нинова каза още, че имат някои забележки по коалиционното споразумение, което са получили през нощта, но че те се изчистват в разговорите, които прдължават. Утре предстои Национален съвет на партията, който ще има последната дума за участие на БСП в управленксата коалиция заедно с ПП, ИТН и ДБ.

На призива на Румен Радев да приемат настъпилите промени и да бъдат конструктивни в поведението си, председателят на ПГ Десислава Атанасова отговори, че няма да пропуснат нито една грешка на новото управление.

Карадайъ към Радев: Изборите, проведени три пъти, са в резултат на политическата криза

По време на консултациите с президента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че страната има нужда от редовен кабинет с оглед на множеството кризи - ковид кризата, здравната, социалната, икономическата и финансовата, инфлацията, която в момента се развива, растящите цени.

Карадайъ изрази мнението си, че сме закъснели с Плана за възстановяване и устойчивост и закъсняваме с оперативните програми.

ДПС за законите на физиката и охранителната дейност

Консултациите при президента продължават и утре, 7 декември, когато държавният глава ще приеме ИТН, ДБ и „Възраждане”. Паралелно се очаква развръзка по коалиционното споразумение и повече информация за състава на Министерския съвет, който от ПП ще предложат, след като им бъде връчен проучвателня мандат. 

Междувременно от БСП съобщиха, че  присъственото заседание на Националния съвет на партията, насрочено за утре от 14 часа се отлага, заради продължаващите преговори за коаиционно споразумение. След подготвяне на окончателния проект на коалиционно споразумение за съставяне на правителство, Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП незабавно ще свика ново присъствено заседание. 

Чуйте повече в прикачения звуков файл

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още