Парламентът избира нов шеф на Антикорупционната комисия

Парламентът избира нов председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Кандидатите са двама - главният прокурор Сотир Цацаров и депутатът от Воля Симеон Найденов.

Крум Зарков от БСП обяви, че партията му няма да подкрепи нито един от двамата. Той припомни, че червените са внесли промени в закона, с които президентът да избира шеф на КПКОНПИ.

Адв. Величков: Борисов осъзнава порока за избора на гл. прокурор, но не смее да си го признае

„Г-н Цацаров е кандидатура на управляващото мнозинство. Това е неизбежно следствие от законодателното решение председателят на КПКОНПИ да се избира от парламента. Крайно неудачно, както неведнъж сме подчертавали. Този прост факт автоматично води до неуспорима връзка между властта и органа, който трябва да следи за нейните корупционни прояви. Проверяваните си избират проверяващите“, коментира Зарков.

Християн Митев от Обединените патриоти изтъкна, че в република с парламентарно управление е логично Народното събрание да избира председател на антикуропционния орган.

Цацаров: КПКОНПИ не е търговска компания

Изказване направи и Георги Марков от ГЕРБ. Той обяви, че трябва да се направи голям дебат за съдебната система, а парламентът да излезе с декларация за това, че страната ни е парламентарна република. Основните му критики се съсредоточиха върху председателя на ВКС Лозан Панов.

„Как така ще си позволява председателят на ВКС да казва, че ще разследва премиера - днес Борисов, утре може да е Нинова; че ще разследва главен прокурор. Кой си ти?! Ти си деполитизиран“, заяви той.

Патриарх Неофит поздрави Гешев с назначаването му за главен прокурор

Чуйте повече от изказванията в прикачените звукови файлове.

Прочетете още