Намерен е биологичен материал от падналия изтребител

Действията се насочват най-вече към намиране на черната кутия на изтребителя

Намерен е биологичен материал, който е изпратен за ДНК анализ. Продължава търсенето на черната кутия. Това съобщи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който даде брифинг във Варна за катастрофиралия изтребител.

Продължава издирването на пилота на падналия Миг-29, съобщи Стефан Янев

Действията се насочват най-вече към намиране на черната кутия на изтребителя. Това е ключов момент, за да се анализират причините за инцидента, каза адмирал Ефтимов.

Продължават издирвателните дейности без прекъсване, каза от своя страна контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС.

"В момента сме в надпревара с времето. Първо е необходимо благоприятни метеорологични условия. Морската среда е агресивна и продължителният престой на черната кутия във вода не е желателен. Колкото по-бързо я извадим, толкова по-голям е шансът информацията в нея да бъде използваема", каза той.

Липсват летателни часове на военните ни пилоти, заяви ген. Спасов

Междувременно от министерството на отбраната съобщиха, че операцията по издирването на падналия МиГ-29 в Черно море продължава.

Самолетът, пилотиран от майор Валентин Терзиев от състава на авиобаза Граф Игнатиево изгуби радиовръзка и изчезна от радарите на 9 юни в 00:45 ч. при изпълнение на тренировъчен полет за стрелба по въздушна цел.

В издирвателната операция, която започна веднага след инцидента, участват екипажите на корветата "Бодри" и минен ловец "Цибър", в готовност за използване са водолазен катер и вертолетите "Пантер" . Морското дъно в района на инцидента се обследва със сонар и хидролокатор със страничен обзор. Теренът, който военнослужещите от ВМС обследват, е с размер на 20 квадратни мили.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още