Отворете училищата!

Коментар на водещия на обзорното предаване на Дарик радио "Седмицата"

test

България трябваше да посрещне 24 май с отворени училища!

Отворете училищата!

Не спирайте децата от училище – от началното до висшето!

Пък който си иска от властимащите да си стои по кръчмите, плащайки два пъти по-нисък ДДС за салата и кебапчета отколкото се плаща за чиновете и компютрите в учебните стаи.

Дайте шанс на децата и родителите да изберат дали да завършат през юни или при втора възможност през август – както има втора сесия за матурите в гимназията и за изпитите в университетите. Но не властимащите да избират дали и кога да учат децата ...

Най-малкото в училище децата ще научат по биология за своето тяло и болестите и как да се пазят от зарази.

Знанието трябва да управлява живота в България!

Не коронавирусът! Не болестите въобще!

Тези хора, на които каквато и болест определя същността на живота им, са най за оплакване. Бетовен не би станал един от най-великите композитори, ако беше оставил животът му да се води от глухотата. Достоевски не би написал едни от най-великите романи, ако беше мислил само за епилепсията си. Парализираният Хокинг не би станал един от най-великите физици. Човек винаги е живял със заболявания, но никой не е останал в историята заради болестта си.

Знанието трябва да управлява живота в България!

Не Бойко Борисов! Нито Румен Радев! Или който и да е друг политик!

Страна, в която политиците определят живота докато броят при чие управление са умрели повече хора, никога не е била успешна страна. Успешни са страните, в които политиците са оставили живите в нея да определят сами живота си според знанията си. Да зависи животът ти от подаяние под формата на някаква субсидия от властимащ, който да ти определя какво да създаваш и какво не – това е не по-малко ужасно от съществуването ти да се определя изцяло от някаква болест. Такъв управник, който повтаря, че всичко в живота на управляваните – даже раждането на нов живот – зависи от него и трябва да му благодарят, се е разболял по-лошо отколкото от вирус. Ваксина срещу самозабравата на такива властимащи, за съжаление, имат не всички държави по света – тази ваксина е свободният избор да свалиш от власт такъв управник. А най за окайване са народите, които като антиваксъри не използват тази ваксина. И избират да ги водят такива управници, които – макар и да са ходили на училище – не са научили много.

Знанието трябва да управлява живота в България!

Не Васил Божков! Нито Делян Пеевски! Или който и да е друг от първенците по богатство в България днес!

Страна, в която най-богат човек се става с хазарт или лавки за продажба на лотарийни талони, е бедна страна. Защото богатството в нея се крепи на случайност, а не на принцип и потенциал. В нея залогът е каква мръсна тайна на властите и богатите ще се окаже на масата всеки следващ ден, а не следващ естествен успех, постигнат в реда на нещата.

Знанието трябва да управлява живота в България!

Не медиите!

Още повече в страна, в която в много медии има само една гледна точка. Защото такава страна е едноока. И напълно ослепява, когато водачите й се вбесяват, ако видят някъде отворени и двете очи да гледат другаде, освен към тях.

Свободата да имаш всички гледни точки е отговорът на въпроса кое определя живота:

Знанието!

Защото „човек вижда толкова, колкото знае“ – както казва Гьоте.

Знанието трябва да определя живота на всеки.

Ако знаеш малко, ще се криеш от всичко непознато като от поредния коронавирус …

Ако цял живот си знаел да бъдеш пазач, ще искаш да превърнеш всички в затворници и ще искаш да ти благодарят, че ги пазиш …

Ако си учил да водиш войни, ще гледаш да броиш трупове …

Ако знаеш да играеш покер, ще блъфираш всички, за да печелиш даже без да имаш печеливши карти …

Ако си затворил едното око, ще знаеш само половината свят и ще ти се замъгляват истинското и фалшивото.

Вярно, Бог определя кому колко да се даде от слънцето на знанието и колко от него да огрее в душата му.

Но оставете Бог да даде от слънцето на знанието на децата.

Позволете първи по богатство в България да са хора като Бил Гейтс и Стив Балмър с Майкрософт, Илън Мъск с Тесла, Джеф Безос с Амазон, Стив Джобс с Епъл, Марк Зукърбърг с Фейсбук, Джак Ма с Алибаба, Лари Елисън с Оракъл, Лари Пейдж и Сергей Брин с Гугъл, Майкъл Дел с компютрите Дел ... Те са най-богатите хора не само в собствените си страни, а и в света ... А у нас най-богатите – крепени от управници, които пишат с правописни грешки – са с бизнеси, които не създават със силата на знанието и науката нещо ново и носещо прогрес за човечеството ...

Време е това да се промени!

Затова отворете час по-скоро училищата – от началните до висшите!

Макар българските властимащи вече да останаха в историята как отвориха всичко след извънредното положение заради коронавируса – от моловете до фитнесите – но не и училищата и университетите.  

А България трябваше да посрещне 24 май с отворени училища!

Прочетете още