Отиде си един от най-добрите детски онкохематолози проф. Драган Бобев

На 87-годишна възраст почина един от най-добрите детски онкохематолози в България проф. Драган Бобев. В продължение на 25 години проф. Бобев е ръководител на клиниката, по-късно прерснала в Специализирана болница по детска онкохематология, с което оставя трайна следа в педиатрията и детското здравеопазване.

Професионалния си път проф. Бобев започва още през 1958 година, ординатор е в детска клиника на ВМИ-София. От 1966 г. е назначен за асистент в Катедра по детски болести при ИСУЛ. От 1973г. е главен административен асистент на I-а детска клиника към Александровската болница.

През 1979 г. е избран за доцент, а през 1986 г. за професор в същата клиника. От 1984 г. проф. Бобев оглавява онкохематологичното отделение в детска клиника на Александровска болница. През 1990 г. е избран за директор на Научния институт по педиатрия и го ръководи до неговото разпускане в края на 1991 г.

Най-значим обаче остава приносът му за развитие на детската онкохематология. Той е ръководител повече от 25 години на клиниката, по-късно прераснала в самостоятелна Специализирана болница по детска онкохматология, информират от Александровската болница.

В последното си интервю пред Дарик проф. Бобев припомни, че лекарите, които се занимават с болни деца, са търсени, тъй като пациентите им са раним контингент и отношението към тях е различно спрямо това при възрастните.

Благодарение на настойчивостта на проф. Бобев през 1997 година у нас се разкрива първият в сектор за костно-мозъчни трансплантации. Основно на този лекар се дължи и внедряването на най-съвременни методи и средства за лечение в детската онкохематология.

Чуйте още в аудиофайла.

Прочетете още