Отглас на събитията в "Росенец": Движение Антимафия получи разрешение едномесечни демонстрации

НПО-то на бившия общински съветник Георги Дражев „Движение Антимафия“ е получило разрешение за провеждането на ежедневни мирни протести в продължение на месец пред сградата на общината в Бургас, научи репортер на "Дарик". Демонстрациите, уточни самият Дражев, ще протичат под наслов „Проманя! Да си върнем България от мафията“ и ще започват всеки ден от 18.00 часа, а искането е за променяма на редица „изчерпани модели на управление в страната".

Днес в 18.00 часа на пл. "Атанас Сиреков" трябваше да се съберат симпатизанти на „Възраждане“. Само слухове се оказаха и организациите за протест на "Да Бълария" след събитията в парк "Росенец" вчера. Така на практика се оказа, че Георги Дражев е единственият подготвен да агитира решилите да протестират, видя наш репортер на място. 

„Бургас никога не е бил сред най-активните градове, когато държавата ври и кипи… ако говорим за протести. Никога не съм намирала ясен отговор на въпроса, защото това е така. Нито стандарта на хората тук е по-висок, нито Бургас се намира в пределите на държава, различна от България. За мен е необяснимо. Подозирам, че много малка част от хората, които вчера бяха в „Росенец“ всъщност са от Бургас“, каза Боряна Ташева, която беше пред общината с децата си.Пред Общината за кратко все пак пристигнаха представители на няколко политически формации, но напуснаха площада малко, след като Дражев взе думата, огласявайки района с портативна тонколона. Демонстрацията събра стотина души, които се разпръснаха след трийсетина минутни скандирания „Мафия“ и „Оставка“. A обещание да бъдат утре на същото място, по същото време, не дадоха много от присъстващите.

„Не разбирам, защо са престрелките между ГЕРБ, БСП, ДСП и куп други партии и партийки от последните няколко дни. Явно тези хора си мислят, че общественото дедоволство трябва задължително да бъде организирано от някого. Вярвам, че този път е по-различно. И искрено се надявам всеки от нас да е тук само със своите чисти възгледи и намерения. Хареса ми посланието на плакат от протестите в София, който гласеше: „Платихте ми, за да съм тук с алчността си!“. Е, и аз съм тук по тази линия“, коментира друг участник в протеста – Христо Троев.

Прочетете още