От ПП очертаха основните мерки за решаване на проблемите в земеделието

В края на дискусията, която продължи над пет часа, участниците в коалиционните преговори в сектор "Земеделие" маркираха с позиции 1 и 2 краткосрочните и дългосрочни теми, по които вече има постигнат консенсус

Облекчаване на административното бреме, изкореняване на корупцията и изграждане на прозрачност в структурите чрез изграждане на информационните системи са част от мерките, на които от "Продължаваме промяната" /ПП/ залагат в политиката за земеделие. Според Кирил Петков, който водеше коалиционните преговори за сектора днес, участващите в тях имат много обща работа, но той е оптимист за постигане на съгласие по основните политики.

С повече контрол да дадем възможност на българския производител достъп до пазарите без прекупвачи. Да създадем кооперативи, които на базата на публично-частното партньорство да дадат достъп до пазар и на малките производители. Поземлените отношения трябва да се преразгледат, смятат от ПП.

Започнаха коалиционните преговори в сектор „Земеделие“

За управление на водните ресурси чрез изграждане на магистрални тръбопроводи за поливните системи, които преди години са били извадени от земята, настояват от партията. Твърде дългите административни процедури за достигане до водоползване е друг голям проблем. Мярка с незабавен приоритет в тази връзка е Министерството на земеделието, храните и горите да бъде незабавно оптимизирано, смятат от ПП.

Имаме нужда от незабавно приоритезиране на инвестициите в образование - в хора и в база, посочиха още експертите. За целта те ще "сложат на масата" на експертните разговори въпроса какво да се направи от детската градина до университетите и БАН, за да станат търсени аграрните специалности. В момента от 26 специализирани училища 13 вече са затворени, припомниха от ПП.

Около какви идеи се обединиха политическите сили в сектор Здравеопазване (видео)

Насърчаването на инвестициите също е основен приоритет на ПП - в сортово разнообразие, нови породи и други. Фондът за иновации да се ангажира повече с финансиране в иновативни хранителни продукти или цикли, предлагат експертите.

Управлението на горите е екологична кауза на цялото общество, посочи Александър Дунчев от ПП. От партията предлагат секторът "гори" да излезе от шапката на земеделското министерство, като специална и отделна структура. Горите са пет процента от Брутния вътрешен продукт на страната и по отношение на политиките там имаме пълно съгласие с ПП", вметнаха от БСП по време на дискусията.

ПП, БСП, ИТН и ДБ постигнаха съгласие по някои енергийни теми (обзор)

Проф. Христо Даскалов от ПП обърна внимание на проблемите с Българската агенция по безопасност на храните, която от 10 години и осем месеца, откакто е създадена, е произвела множество скандали. С над 160 млн. обаче бюджет при създаването си в последните години, той е намалял до 60-70 млн. лева, посочи проф. Даскалов.

В края на дискусията, която продължи над пет часа, участниците в коалиционните преговори в сектор "Земеделие" маркираха с позиции 1 и 2 краткосрочните и дългосрочни теми, по които вече има постигнат консенсус, или пък необходимост от продължаване на преговорите за допълнително сближаване на позициите.

Преговори за коалиционно споразумение между ПП, ДБ, ИТН и БСП на тема “Земеделие"”

Проследете на живо преговорите между ПП, ДБ, ИТН и БСП за постигане на коалиционно споразумение по тема “Земеделие”

Posted by Продължаваме Промяната on Tuesday, November 23, 2021

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още