От Пловдивска митрополия искат европари по проект за манастира "Св.Георги" с фалшиви счетоводни данни

Проектът за възстановяване на 10-вековния манастир е одобрен по програма за развитие на селските райони. Фирмата изпълнител е заличена от Търговския регистър

Разходооправдателни документи и приемо-предавателен протокол с невярно съдържание са подадени от Пловдивска митрополия в ДФ "Земеделие". Това установи проверка на Дарик радио, извършена съвместно с адвокат Кирил Терзийски от правния отдел на Програма достъп до информация.  С документите духовниците удостоверяват направения първи етап от ремонт и искат да бъде преведен началният транш от финансирането на проекта за възстановяване на манастира „Св. Георги“ в село Белащица, в размер на 132 700 лв. Това е и основната причина за разследването на Икономическа полиция Пловдив, на база на което прокуратурата е образувала досъдебно производство за документна измама, свързано с усвояване на средства по европейска програма. Справките и протоколът са подписани от игуменката, но одобрени от протосингел Тодор Хаджиев и председателя на епархийския съвет Негово Високопреосвещенство митрополит Николай.

Прокуратурата разследва документна измама по европроект за спасяване на манастира "Св. Георги" край Пловдив

От официалните документи, изпратени до Дарик радио, съгласно Закона за достъп до информация, става ясно, че митрополията  проявява небрежност към църковното имущество, което е със статут на недвижима културна ценност. Освен това не е предоставила необходимите документи, изискани от фонда по време на проверката. Оказва се, че и сградата не е заведена в описа на църковното имущество. Исканите средства по проекта не са отразени и в счетоводната система, пише още в доклада на ДФ „Земеделие“.

Според игуменката, монахините, кметът на Белащица и жителите на селото, възстановяването на сградата изобщо не е започвало.  Неизвестни работници са били на обекта 2-3 дни, но само са изкъртили част от мазилката и тавана в сградата, поради което, при дъждовно време част от помещенията сега се наводняват.  

Съгласно подписания договор с фирмата изпълнител ЕИС-СТРОИТЕЛНА КОМПАНИЯ ООД, ремонтът е трябвало да приключи в средата на 2020 г.   Последната дължи 0,25% от договореното възнаграждение за всеки забавен ден от срока, заложен при одобрението на проекта. Проверка на Дарик радио установи, че в момента на подписване на договора с манастира, дружеството е било с ограничена отговорност, при финализиране на преговорите с фонда, всички документи са подписани от ЕООД. Към момента и двете фирми вече не съществуват, но със същото име има регистрирано АД (акционерно дружество).  Представител и на трите е Евгени Огнянов, показва справка в Търговския регистър. ЕИС-СТРОИТЕЛНА КОМПАНИЯ от години печели обществени поръчки в различни общини, за пристанищни терминали, ВиК дружества, спортни комплекси като „Лудогорец Арена“ и други.  В едно от заличените вече дружества съдружник е "Български Морски Флот Порт Бургас" ЕАД, чийто собственик е "Адванс Пропъртис" на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

От Светия Синод заявиха за Дарик радио, че случаят е изцяло в прерогативите на Пловдивска митрополия. Съгласно чл. 190, ал.16 и чл. 217 от Устава на Българската православна църква духовни лица, които злоупотребяват, имат немарливо отношение към опазване на църковното имущество или нанасят вреди, подлежат и на църковно-наказателни дела.

От Главната дирекция на Инспектората за опазване на културното наследство, който е контролиращият орган към Министерството на културата, все още няма отговор какви мерки са предприети, за предотвратяване на по-големи щети върху манастира. От Националния институт за недвижимо културно наследство обаче потвърдиха, че има разрешение за ремонта и че сгради като манастира „Свети Георги“, които са недвижимо културно наследство, не могат да бъдат реставрирани без подписа и на министъра на културата. Собственикът може да бъде санкциониран и съгласно Закона за паметници на културата.

До два месеца Окръжна прокуратура Пловдив трябва да излезе със становище има ли достатъчно доказателства за започване на съдебен процес. 

Прочетете още