От ПГ на ДПС поискаха отлагане на разглеждането на промените в Изборния кодекс

Мнозинството отхвърли предложението

| България, Политика

От ПГ на ДПС поискаха отлагане на разглеждането на промените в Изборния кодекс за петък. Предложението бе отхвърлено в пленарна зала с 92 гласа "за", 97 - "против" и 20 въздържали се. Предложението бе направено от заместник-председателя на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

Той апелира към управляващото мнозинство да се вслушат в аргументите на опозицията.Цонев посочи, че промените в Изборния кодекс се правят "в условия на сериозна политическа криза".

ДПС няма да се регистрира в зала

"Променяме Изборния кодекс в условия на разклатено доверие в избирателния процес, променяме Изборния кодекс в условия, в които не е ясно, колко време ще функционира парламентът и дали ще има възможност да се направят промените", посочи той.

Нищо не пречи Изборният кодекс да бъде отложен с ден-два и да се чуят аргументите. Промяната, която давате вие, с възможност да се избира между хартиено и машинно гласуване, не ликвидира нито един от проблемите, които възникват в самия изборен процес, посочи Цонев по повод предложените от ГЕРБ промени в изборното законодателство. По думите му има варианти на машинно гласуване, сред които машинното преброяване, при което има и хартиена бюлетина и се елиминират всички недостатъци на съставянето на изборните протоколи.

Умолявам ви, от управляващото мнозинство, вслушайте се този път в гласа на опозицията, защото това е в интерес на парламентаризма, на българската демокрация, заяви Цонев.

Депутатите събраха кворум и започнаха работа

Прочетете още