От Калотина до Белград - само по магистрала

Пуснаха финалния участък от сръбската магистрала, у нас строят АМ "Европа" до края на 2021-ва

| Бизнес | dnews

С официална церемония при тунела Банцарево в Сърбия беше открит последният участък от автомагистралата между Ниш и българската граница. Така завършва строителството на магистралния път между Белград и българския пункт Калотина. Участъкът е с дължина от 22,5 километра и е част от трансевропейския транспортен коридор 10, свързващ Лондон с Истанбул.

Българският премиер Бойко Борисов, който беше гост на церемонията по откриването на новия участък, сравни пускането му с падането на Берлинската стена, но между България и бившата република Югославия.

От днес Сърбия има свои пристанища във Варна и Бургас, и до центъра на Истанбул няма светофар, заяви премиерът. От друга страна цялата българска промишленост ще ползва този път за Западна Европа, допълни Борисов. По думите му днес се свързват Азия и Европа през България и Сърбия.

Сръбският президент Александър Вучич честити на гражданите пускането на новия път и се пошегува с българските си гости, че днес ще се види кои кебапчета са по-добри – сръбските или българските. По-рано тази седмица той увери, че до 1-ви декември преминаването по източното разклонение на коридор 10 ще е безплатно за шофьорите.

На тържеството присъстваха още вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова и българският министър на транспорта Росен Желязков.  

На територията на България Коридор №10 продължава чрез основната пътна артерия I-8, която включва изграждащите се участъци – от пункта „Калотина“ до Драгоман - 14,5 км, и от Драгоман до Сливница -  16,98 км. По думите на премиера Борисов след една година се очаква завършването на участъка Драгоман-Сливница. Цялостната работа по българския участък обаче ще приключи в края на 2021 година.

Прочетете още