От днес в 15.00: Подписка за по-строги присъди за шофьори-убийци

Велина Павлова и Тодор Тодоров започнаха подписка, която ще се проведе в още четири областни града в следващите дни

За по-сурови наказания за шофьорите, причиняващи смърт на пътя, под въздейсвие на алкохол и наркотици, ще поискат след подписка Велина Павлова и Тодор Тодоров. Тя стартира днес в 15.00 часа на Часовника до сградата на Община Бургас и ще продължи до 20.00 часа. Набирането на желаещи да дадат подкрепа за искането ще продължи до края на лятото като по два пъти на месец ще има пункт на открито. Тя започна днес паралелно в още четири областни града на страната. 

"Целта ни е най-вече да има по-серизоно отношение от страна на шофьорите, а също така да се променят конкретни текстове от Закона, които отварят вратичка, чрез смекчаващи вината обстоятелства, неправоспособни и дрогирани водачи да получават леки присъди и скоро след тях да са на свобода. Нужна е прозрачност и по-кратки срокове на съдебните дела, защото в много от случаите процесът продължава с години и накра ясе стига до оправдателни присъди", коментира Велина Павлова. 

По думите на Тодор Тодоров, инициативата е задвижена след катастрофата, която отне живота на Милен Цветков. "Трябва именно, чрез промени на Закона и чрез прилагането им да се ограничат подобни трагини случаи. Непрекъснато сме свидетели на случаи, при които загиват хора, блъснати от пияни, дрогирани или неправоспособни водачи. Най-малкото, когато някой е извършил подобно провинение, граничещо с умишлено убийство, не трябва да имат шофьорска книжка доживот", допълни той.

Според тях, друга предпоставка за инциденти е и отношението на лекарите, които издават медицински свидетелства. Друго искане е и опреснителни курсове и повторни медицински прегледи за шофьори след 70-годишна възраст. 

Подписката ще бъде внесена до Главния прокурор и МС в началото на есента. 

Повече по темата, чуйте в звуковия файл от Велина Павлова и Тодор Тодоров: 

Прочетете още