Още дъжд, още гръмотевици, типично юнско време

В следващите дни юни ни поднася още следобедни валежи, гръмотевици и дори градушки

test

Тропическо време ни очаква в следващите дни, добре известната юнска въртележка - сутрин с повечко слънце, следобед и преди полунощ гръмотевици и превалявания.

До този извод стига Синптичната комисия на редовното си заседание във вторник, правейки преглед на метеорологичните модели за следващите 7 до 10 дни.

Заради по-ниското налягане над Балканите, силното слънчево греене, влагата в атмосферата, това е лятната рецепта за образуването на гръмотевичните бури, които ще ни бъдат ежедневни спътници до средата на следващата седмица.

Във всеки от дните до около 16, 17-и юни ще се повтаря повече или по-малко следната схема: сутринта със слънце, около обед и в следобедните часове с превалявания и гръмотевици.

Тези процеси ще са по-активни в припланинските и планинските райони на страната - Рило-Родопската област, Стара планина, но и не само там, включително и на изток по Черноморието. Но планините са в основния прицел на летните бури в сладващите дни.

В температурно отношение няма да има също изненади - съвсем приятни летни температури - между 20 и 25, 27 градуса.

По-ниски ще са дневните температури в западните райони и по високите западни полета около 19, 22 градуса, в равнините на страната до 26, 27 градуса, в отделните дни.

Синоптичната комисия припомня, че трябва да сте внимателни при развитието на гръмотевичните бури, защото те са съпроводени от проливни валежи на места, силни пориви на вятъра и бързо, локално повишение на речните отток. Особено ако се намирате в планините или в коритата на реки, ако завали проливно гледайте да намерите бързо убежище, както от проливните валежи и гръмотевици, така и трябва да внимавате за рязко повишаване на речното ниво. Не са редки случаите при проливни валежи бързо да се повишава нивото на река и да идва голяма приливна вълна, която може да нанесе сериозни поражения.

Идващите събота и неделя също е се очаква да бъдат под влиянието на превалявания с гръмотевици, няма да е много подходящо за излети, особено в планините, имайт го предвид.

В средата на следващата седмица се очаква да настъпи известно стабилизиране на времето, валежи ще има на доста по-малко места, а и температурите ще се повишат до 30, 32 градуса в равнинните части на страната. Но около 20-и юни отново ще има временно захлаждане и възможност за нови валежи, показват моделите към момента. 

За тези от вас, които ще пътуват в Гърция в следващите дни, ще е полезна информацията, че и там времето ще бъде типично юнско, ще има валежи с гръмотевици, както в Северна Гърция, така и в континенталната част и по на юг. Тези, които ще почиват там, ще трябва да се съобразяват с тази прогноза. В следобедните часове вероятно възможностите за плаж ще са по-малки.

По нашето Черноморие валежите ще са относително по-малко в следващия десетдневен период, ще има хубави слънчеви часове за плаж, но и там вероятността за валежи и гръмотевици се запзва в следващите дни.

Синоптичната комисия в традиционен стил подхваща и други теми извън средносрочните прогнози - този път за предстоящия полет на най-богатия мъж на планетата Джеф Безос, който се кани до полети в околоземна орбита на 20-и юли заедно със своя брат на борда на своя кораб Ню Шепърд. Той ще е първият милиардер, който ще лети на свое творение в околоземна орбита. Капсулата, с която ще се извърши поета, е за шестима души, като едно от местата е пуснато на търг и до момента цената за полета на това място е достигнала 2 млн. и 800 хил. долара. 

Джеф Безос и брат му политат към космоса с ракета „Блу ориджин”

Има достатъчно богати хора, които искат да видят Земята от космоса - едно неповторимо преживяване, доскоро възможно само за професионалните астронавти/космонавти.

Освен полета на Безос в космоса, Синоптичната комисия отдели внимание на опасенията от задаваща се инфлация след края на коронавирусната пандемия. Тенденция, която се наблюдава както в САЩ, така и в Европа, а и у нас всеки един вече е забелязал скока на цените на повечето стоки и услуги. Какви са причините и до какво може да доведе това - предстои да видим.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още