Още дъжд и хладно време ни е приготвила пролетта

В следващите седем дни средизмноморски циклони ще ни носят повече облаци и дъжд, най-вече в началото на следващата седмица

test

Чуйте подробностите от Людмил Кърджилов:

В очакване на най-топлия ден от началото на годината, Синоптичната комисия посреща на запад облаци и леки превалявания, което е началото на ново влошаване на времето, прогнозирано още през миналата седмица. След прекрасния понеделник, вторник се очертава като преходен между хубавото и по-лошо време, което предстои.

Днес може да се очакват високи дневни температури дори над 20 градуса, но на изток, на запад и в централните райони времето се разваля.

Плитък циклон ще влоши времето над страната във вторник и сряда, това ще доведе до по-ниски дневни температури, превалявания от дъжд, а във високите планини и от сняг.

Този процес ще приключи до сряда вечерта, най-късно на изток и югоизток, след това в четвъртък и петък ни очаква по-добро време, но дневните температури няма много да се повишат и в петък ще са предимно между 9 и 14 градуса.

Идващата събота започва нова промяна на времето, която ще засегне страната ни най-вече в началото на следващата седмица.

От района на Северан Африка - Алжир и Тунис ще се откъсне център на ниско налягане, който ще се усили преминавайки над Средиземно море в посока на Балканите и ще приближи страната ни в неделя, като в понеделник и вторник ще влоши съществено времето над страната. В понеделник се очакават съществени валежи над цялата страна, във високите планински райони от сняг, като там и снежната покривка отново ще се увеличи.

Макар и ски сезонът вече да приключи, все още в алпийските части на планините има много сняг и той ще се увеличи над 2000 метра с очакваните нови съществени валежи.

Новата седмица от 19-ти април ще започне с лошо време, но още от събота, дори в неделя, над страната ще е по-мрачно и се очакват превалявания, така че идващите почивни дни ще бъдт по-мрачни.

След като приключи периодът с лошо време, след средата на другата седмица температурите ще започнат да се повишават, но вероятно ще навлезем в пеирод на типично пролетно време, в което сутрин има повече слънце, а следобед се развива купесто-дъждовна облачност и превалява, особено в планинските райони. Това време е типично за края на април, разбира се и за цялото топло полугодие, когато в атмосферата има влага, а слънцето е силно и стимулира конвективните процеси над страната.

Температурите ще се повишават след средата на следващата седмица, но горещини не се виждат на хоризонта, по-скоро ще е малко по-хладно от обичайното, а в алпийските части на планините зимата все още не си е тръгнала.

В Европа в идващите дни ще е хладно, да не кажем студено, но пък в Русия и в района на Москва ще е по-топло, отколкото в София - там пролетта вилнее с пълна сила и се измерват температури от около 20 градуса.

Синоптичната комисия рязко смени своето амплоа и бързо се превърща в Геополитическа, коментирайки три важни международни теми - спирането на чартърните полети между Русия и Турция, напрежението между Иран и Израел след вероятната кибератака от страна на ционистката държава срещу един от иранските ядрени центрове, и новата стрелба в САЩ, при която бе убит поредния чернокож американец - този път от жена-полицай, която твърди, че е стреляла погрешка.

Високо напрежение в Минеаполис след ново убийство на чернокож от полицията

Иран обвини Израел за инцидента в ядрен обект и се зарече да отмъсти

Западни издания коментират напрежението между Русия и Украйна

Насочваме вниманието на феновете на Синоптичната комисия към тези три международни новини, защото те са важни и ще бъдат във фокуса на вниманието ни в близките седмици.

Цените на петрола остават на сравнително ниски нива - около 63 далора за барел.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още