Основни акценти от пресконференцията на Байдън

Президентът на САЩ посочи, че важна тема от разговорите с Путин са били проблемите на киберсигурността

| Свят
test

Отношенията между САЩ и Русия трябва да са стабилни и предсказуеми. Това заяви американският президент Джо Байдън на пресконференция след края на срещата на върха между него и руския президент Владимир Путин, предадоха световните агенции. Пресконференцията Байдън даде след пресконференцията, дадена от Путин след края на срещата на върха. А докато Путин даваше своята пресконференция във вила Ла Гранж, където се проведе срещата на върха, Байдън вече беше си тръгнал от мястото.

"Ние се опитваме да установим дали имаме общи интереси и къде можем да сътрудничим. И когато случаят не е такъв, да установим един предвидим и рационален начин за управление на нашите разногласия", заяви Байдън на пресконференцията си, визирайки отношенията между САЩ и Русия предаде Франс прес.

Той определи тона на срещата с Путин като позитивен, предаде Франс прес. Байдън обаче добави, че е предупредил Путин срещу всякаква намеса в американските избори.

"Ясно казах, че ние няма да толерираме опитите за нарушение на нашия демократичен суверенитет или за дестабилизиране на нашите демократични избори и че ние ще отвърнем на такива опити", заяви Байдън, предаде Франс прес. Той каза, че повечето време е разговарял с Путин за киберсигурността, допълва Ройтерс. Байдън каза, че е обяснил на Путин, че някои критични инфраструктури, трябва да бъдат недосегаеми, било то чрез кибернетични или други средства.

"Дадох му списък с 16 специфични обекта", вариращи от енергийния сектор до водоснабдителните системи", добави той, предаде Франс прес. В списъка фигурират и здравеопазването, телекомуникациите и хранителните доставки, допълва Ройтерс, като припомня, че списъкът е на базата да оценки на американското министерство за вътрешна сигурност.

Байдън добави, че е обсъждал въпроса дали Москва ще предприеме действия срещу кибератаки с искане на откуп, насочени срещу САЩ.

Той съобщи, че е заявил на Путин, че неговият дневен ред не е насочен срещу Русия или срещу която и да е друга страна, а е дневен ред за американските граждани, включващ борба с коронавирусната пандемия, възстановяването на икономиката на САЩ, възстановяването на отношенията със съюзниците и приятелите на САЩ по целия свят, защитата на американските граждани, предадоха световните агенции.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е казал на руския си колега Владимир Путин, че човешките права винаги ще бъдат на масата за преговори с Русия, предаде Ройтерс.

"Как мога аз да бъда президент на САЩ и да не повдигна въпроса за нарушението на човешките права", каза той. Байдън допълни, че тук не става въпрос само да се преследва Русия, когато те (руснаците) нарушават човешките права. "Тук става въпрос за това кои сме ние", каза Байдън и добави, че човешките права са "част от ДНК-то на нашата страна". Той добави, че е казал на Путин, че нито един американски президент не може да съхрани доверието на американския народ, ако не защитава демократичните ценности.
Запитан на пресконференцията дали вярва на руския президент Владимир Путин след тяхната среща на върха, Байдън отвърна с типична американска поговорка: "Човек тества пудинга, като го изяжда", което образно казано ще рече, че нещо може да се оцени, след като бъде изпитано. Байдън добави, че за него е било важно да се срещне лично с Путин. Той каза, че има истинска перспектива за подобряване на отношенията с Русия, предаде Ройтерс.

На пресконференцията Байдън каза още, че според него Путин не се стреми към Студена война със САЩ, предадоха световните агенции.

Байдън заяви, че е казал на Путин, че двете страни трябва да договорят някои основни правила на играта, към които всички могат да се придържат, предадоха световните агенции. Президентът на САЩ каза, че на срещата с Путин не имало отправяне на заплахи, а само е имало отстояване на позиции и че двамата са говорили за основни фундаментални неща.

Двамата с Путин са обсъждали и международни теми, поясни Байдън. Путин е предложил помощ за гарантиране на сигурността в Афганистан и двамата са дискутирали колко е важно да се попречи в тази страна да се възроди тероризмът, предаде Ройтерс. Путин е предложил помощ и по въпроса с Иран. Двамата президенти са подчертали и колко е важно да не се допусне Иран да се сдобие с ядрено оръжие, предаде ТАСС. Путин и Байдън са обсъдили и Сирия и съхранението и възобновяването на хуманитарните коридори в тази страна, съобщи още Байдън.

Двамата са обсъдили и запазването на стабилността в Арктика и по-нататъшните стъпки в сферата на стратегическата стабилност. "Има сфери от общ интерес, в които ние можем да си сътрудничим", е отбелязал Байдън и е подчертал, че в частност става дума за стратегическата стабилност.

Байдън е изразил пред Путин и непоклатимия ангажимент на САЩ към сигурността на Украйна, предаде Ройтерс.
Американският президент е повдигнал пред Путин и въпроса, както той каза, за двама погрешка задържани американски граждани в Русия.
 

Прочетете още