Осем кг отпадъчно стъкло спести на природата кампанията „Шише върни – книга си вземи"

Всеки донесъл шише за рециклиране получава книга срещу 1 лев

|

Осем килограма отпадъчно стъкло спести на природата до момента кампанията „Шише върни – книга си вземи!“. Основната част от стъклените бутилки от парфюми, кремове и медикаменти бяха донесени вчера в офиса на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) на ул. „Сава Радулов“ 14, похвалиха се от екосдружението.

Kнига срещу непотребно шишенце от парфюм предлага екокампания

Всеки донесъл шише за рециклиране получава вестник „Лист“ и си взема книга за по лев. Книгите са втора употреба и са дарявани от участниците в кампанията за разделно събиране на хартия „Лист по лист“. Събраните средства от продажбата на книги се акумулират във фонд „Лист“ и ще се изразходват за образователни екологични дейности за децата на Варна.

Непотребните опаковки ще бъдат преработени безвъзмездно от завода за стъкло в Белослав до малки еднотипни шишенца. В тях ще съхраняваме домашно приготвена паста за зъби и козметика, която ще ви покажем как се прави в някои от бъдещите ни екоработилници.

За разлика от големите стъклени бутилки за безалкохолни и алкохолни напитки, никой не изкупува за рециклиране малките шишета от парфюми и медикаменти. Те завършват живота си на бунището. А там стъклото е вечно.

В същото време стъклото е много лесен материал за рециклиране. За повторното му топене се изразходва 40% по-малко енергия, отколкото за производството на ново стъкло.

От ОЦОСУР очакват всички желаещи да се включат в кампанията всеки петък на ул. „Сава Радулов“ 14 във Варна. 

Прочетете още