Оперативният щаб с определяща роля при разпределянето на предпазни средства

Националният оперативен щаб и логистичното звено към него ще имат определяща роля при разпределянето на предпазни средства, дезинфектанти, лекарства, медицинска апаратура и тестове за диагностика, закупени с пари от дарителската сметка на Министерството на здравеопазването. Това става ясно от решение на правителството, което определя, че дарените средства ще бъдат използвани единствено за превенция и лечение на коронавируса, а изрично упоменатата воля на дарителите трябва да се спазва.

Ресорното министерство ще дава информация за постъпилите в сметката пари, както и за даренията в натура, на официалната си интернет страница. Според решението личните лекари, зъболекарите, както и аптеки, хранителни вериги и банки ще имат достъп до предпазни средства срещу заплащане.  

Независимо под каква форма са направени даренията за превенция и лечение на КОВИД-19, изрично упоменатата воля на дарителите се спазва, гласи решението на Министерския съвет. От него става ясно, че Националният оперативен щаб ще дава предложения какви видове лични предпазни средства, дезинфектанти, тестове, лекарствени продукти, консумативи, медицинска и лабораторна апаратура да се закупят с дарените пари. Крайните получатели на лекарства, апаратура и тестове също ще се определят по идея на Щаба. Когато става въпрос за разпределяне на лични предпазни средства и дезинфектанти, разпределението ще зависи от логистичното звено към Щаба, ръководено от главен комисар Николай Николов. Всички тези предложения ще бъдат одобрявани от здравния министър.  

Решението предвижда още конфискуваните в полза на държавата вещи от Агенция „Митници“ и предоставени на здравното министерство да бъдат разпределяни по предложение на логистичното звено чрез здравните инспекции у нас. Всяка регионална инспекция ще организира разпределението на артикулите по лечебни заведения, държавни и общински институции, в съответствие с направеното общо разпределение.

Приоритетно предпазни средства ще бъдат осигурявани на лечебните заведения за болнична помощ – структурите и отделенията, в които се лекуват болни с COVID-19, спешните центрове, здравните инспекции, гранична полиция, екипите на НАП и Агенция „Митници“, разположени на граничните пунктове, органите на МВР и социалните структури, които работят с уязвими групи от населението. Тези потребности се осигуряват чрез средства от бюджета, по оперативни програми и дарения. Чрез същите източници се осигурява и медицинската апаратура.

Чрез държавното дружество „Бул Био-НЦЗПБ“ ЕООД се закупуват лични предпазни средства и дезинфектанти и се предоставят срещу заплащане на  институции и ведомства, болници, общопрактикуващи лекари, стоматолози, медицински центрове, аптеки, хранителни вериги, банкови институции и други. Лекарствата също ще се осигуряват за сметка на лечебните заведения – директно или чрез държавното дружество, както и под формата на дарения.

За повече новини ни последвайте в страниците ни във Фейсбук и в Туитър

Абонирайте се и за канала ни в YouTube

Прочетете още