Онова, което се наричаше театрална реформа, беше щета, заяви Минеков

След актуализацията на бюджета парите за култура се увеличават с 16 700 000 хиляди лева, посочи Велислав Минеков

По нов начин ще се финансиранират държавните културни институти в областта на сценичните изкуства, проектът скоро ще бъде предложен за обществено обсъждане. Това каза служебният министър на културата Велислав Минеков. Според него е много вероятно частично да бъде ограничена дейността на българските културни институти в чужбина, а някои от директорите да бъдат върнати в България при евентуална нова вълна на пандемията, защото по думите му, там потъват огромни средства.

Новата формула за финансиране на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства предстои да бъде предложена за публично обсъждане.

„Двореца“ в Балчик трябва да бъде обявен за архитектурен резерват, смята Минеков

"Онова, което се наричаше през последните 10 години "театрална реформа", не беше реформа, а щета. Свидетел съм на дейности, които понякога дори са на ръба на закона. Министърът не трябва да избира директори. Трябва да има нова формула", категоричен е Минеков. 

Тревожни са нещата и с българските културни институти в чужбина. При евентуална следваща пандемична вълна положението с тях ще е различно, заяви още Велислав Минеков.

"Много вероятно е частично дейността да бъде ограничена, а директорите да бъдат върнати в България. Някои от директорите изглежда даже не са чели правилника за дейността на културните ни институти, където културата я насочваме конкретно към страната, в която сме", каза той. 

Без спектакъла „Хъшове“ започва „Театър пред театъра“

Във връзка със спектакъла „Хъшове“ на Народния театър, който не се играе от началото на пандемията, той каза, че ще възложи проверка. С „Хъшове“ трябваше да започне снощи поредицата от представления наоткрито, наречени „Театър пред театъра“, но впоследствие отпадна от афиша. Вчера в ефира на Дарик актрисата Рени Врангова, която участва в него заяви, че причината е, че на актьорите не е дадена възможност да репетират. Запитан каква е позицията му по този въпрос министър Минеков отговори така:

"Сега се запознавам с това, но наистина съм възмутен, ще поискам официално проверка и ще я оглася". 

След актуализацията на бюджета парите за култура се увеличават с 16 700 000 хиляди лева, посочи още Велислав Минеков.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още