Окръжен съд – Монтана призна и прие за изпълнение у нас присъдите на български гражданин за склоняване към проституция в Белгия

Окръжен съд – Монтана призна и прие за изпълнения в България на присъдите на българския гражданин К. С. С. за извършени от него  престъпления в Кралство Белгия. 

Окръжен съд  - Монтана е сезиран от Главна дирекция по законодателство, свободи и основни права и Дирекция по наказателно право на Кралство Белгия, че българският гражданин К. С. С. /37 г./ от село Долно Белотинци, област Монтана, е признат за виновен и осъден през 2018 г.  от  Наказателен съд - Шарлероа на  15 месеца лишаване от свобода и с присъда от 2018 г. на Апелативен съд- Монс, на 8  години лишаване от свобода или общо на 9 години и  3 месеца лишаване от свобода – 3370 дни, за извършено престъпление „експлоатация с цел разврат  или проституция на лица от женски пол“.

Според получените в съда документи К. С. С. е бил задържан в Белгия на 21 март 2017 г. и от тази дата изтърпява наложените му наказания, а през 2020 г. е поискал да изтърпи остатъка от присъдите си в България.

След като разгледа доказателствата по делото и изслуша представителя на Окръжна прокуратура и служебния защитник на осъдения съдът постанови, че признава и приема за изпълнение у нас присъдите на К. С. С.

Престъпленията, за които българският гражданин е осъден в Белгия, са престъпления и по българското законодателство, а представените документи са в съответствие с Рамковото решение на Съвета на Европа за прилагане на принципа на взаимно признаване на съдебни решения по наказателни дела, с които се налагат наказания лишаване от свобода или мерки, включващи лишаване от свобода.

К. С. С. ще изтърпи в България присъдите си от 9 години и 3 месеца лишаване от свобода като от тях се приспадне времето, изтърпяно в затвор в Белгия.

С оглед на криминалното минало на осъдения и многобройните му присъди в България и чужбина съдът определи първоначален „строг“ режим на изтърпяване на наказанието у нас.

Решението на съда подлежи на протест и обжалване в 14 дневен срок пред Апелативен съд – София.

Прочетете още