Около 40 % от децата са носители на менингококова бактерия, каза д-р Валери Велев

Тя става опасна изключително рядко, поради генетични фактори и срив в имунитета, добави той

Чуйте още какво каза д-р Валери Велев от Инфекциозна болница пред водещата Теодора Симова:

Около 40% от децата са носители на менингококова бактерия, особено през зимните месеци. Тя става опасна изключително рядко, поради генетични фактори и срив в имунитета.

Първите признаци на заболяването са повишена температура и повръщане, но специфичните са, ако детето стане сънливо и отпуснато, както и появата на тъмновиолетови петна по кожата.

Започват проверки на болниците, през които са минали децата с менингит

Това каза в предаването „По-полека“ на Дарик радио д-р Валери Велев от Инфекциозна болница в София. Във връзка с Ковид пандемията той обясни, че и при тази вълна децата го изкарват изключително леко.

Единични са случаите, при които се налага прием в болница и дори и тези заразени деца не са тежко болни, изписват се бързо и без последващи проблеми.

Почина едно от заразените с менингит деца в столична детска градина

По думите му, въпреки, че вариантът на Ковид Омикрон е по-заразен, заболелите имат доста по-лека клинична картина. Той се среща в почти 30 страни, но досега няма смъртен случай, което според него, може би означава, че вирусът отслабва.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук 

Прочетете още