Мощна студена вълна донесе сняг в Южна Бразилия

Тази зима Антарктида е по-студена от обичайното, морският лед се разпространява бързо, а леденият континент изпраща студени вълни далеч на север в Южна Америка

| Времето, Любопитно

Необичайно силно огнище на студено време се разпространи от Антарктида в  Южна Америка, като донесе рекорди за ниски  температури в началото на зимата и първите снеговалежи толкова на север от десетилетия.

Зимата в южното полукълбо донесе необичайно студено време, което се разпространи от Антарктида към Южна Америка. Рекордите за ниски температури бяха подобрени, като снегът се върна в части от Южна Бразилия след десетилетия.

Студена вълна от Антарктика премина през Нова Зеландия

Източникът на студения въздух е Антарктида, която през този сезон е доста по-студена от нормалното. Както ще видите също, Южното полукълбо също е по-студено от нормалното, като сваля глобалните температури през 2021 г. до най-ниските през последните 6 години. Всичко това, докато рекордни горещи вълни бушуват в САЩ и Канада.

Студен въздух от Южния полюс
 
Сезоните са обърнати в Северното и Южното полукълбо. Докато лятото е в разгара си над Северното полукълбо, Южното полукълбо е в студената зима. Астрономическото лято / зима започна с слънцестоенето на 21 юни. Метеорологичното лято / зима започна на 1 юни.

Нашата история започва на 24 юни, когато „език“ от студен въздух започна да се разпространява от Антарктида. Система от ниско налягане помогна за изтласкването на този студен въздух от Антарктида към Южна Америка.

Само за 24 часа системата от студен въздух вече беше над южния край на Южна Америка. Той се транспортира по-нататък с бързи темпове, към Централна Южна Америка.

Студеното време  достигна централни части за два дни. Задвижван е от силни южни ветрове, изтласкващи студеният въздух все по-на север, прониквайки необичайно дълбоко в континента.

Благодарение на тази мощна антарктическа въздушна маса, страни като Аржентина, Уругвай, Парагвай, Боливия и Бразилия претърпяха екстремно и безпрецедентно огнище на студено време, с исторически снеговалеж в някои региони. Голям регион на континента изпита температури с 15° C по-ниски от нормалните.

Системата от ниско налягане над югоизточното крайбрежие се усили, продължавайки да изтласква студения въздух все по на север.

Студените аномалии достигнаха още повече на север и обхванаха  голяма част от континента. Много рекорди за ниски температури бяха счупени само за една нощ.

Нови рекорди за ниски температури бяха поставени и в Аржентина, ниски температури неизмервани от десетилетия. 
По-долу са нови рекордно ниски температури на някои места.

Mendoza Aero: -4.0 ° C (24.8 ° F)
Мендоса Obs: -4.4 ° C (24 ° F)
Свети Мартин: -3.9 ° C (25 ° F)
Сан Рафаел: -6.9 ° C (19.6 ° F)
Маларгуе: -11,7 ° C (10,9 ° F)
Успалата: -10,6 ° C (12,9 ° F)
Сан Карлос: -7,6 ° C (18,3 ° F)

Температурите в близост до нулата са регистрирани  до около 20° южна ширина. Това е сравнимо с географската ширина на Южна Флорида (САЩ), или Мексико, или пустинята Сахара. Условията на замръзване и снеговалежите в Южна Бразилия са особено вредни за посевите, причинявайки големи щети на производството на храни.

Температурите бяха достатъчно ниски и сняг заваля в Южна Бразилия. 

В някои райони на Южна Бразилия валя сняг в продължение на три последователни дни. Там не бяха виждали снеговалежи от няколко десетилетия и това е едва третото или четвъртото снежно събитие през миналия век. 

Нахлуването на студен въздух достигна своя връх, обхващайки голяма част от Южна Америка. Температурите в повечето централни райони бяха с 8 до 16 ° C по-ниски от нормалните. Това бе едно от най-силните и най-широко разпространени нахлувания на студен въздух в последните десетилетия.

Но как или защо тази въздушна маса беше толкова необичайно студена? Отговорът може да се крие в неговия източник, който е Антарктида. Тази година температурите там са по-ниски от обичайните, което позволява по-студената въздушна маса да достигне по-далеч към екватор. 

В южната част на САЩ има и по-студена от нормалната област. Това е резултат от промяната в модела на налягане, което премести високите температури на север, като също така понижи  температурите на юг. Регистрираха се  много по-ниски от нормалните температури край южния полярен кръг, около Антарктида.

Имаме температурни аномалии над Южния полюс през юни 2021 г. Повечето от полярните региони са по-студени от нормалното, което не е толкова често срещано през последните години.

Тези по-студени условия имат ефект и върху морския лед около Антарктида. В момента  обхватът на морския лед около Антарктида е доста над дългосрочната средна стойност и все още е във фаза на растеж, като ще нараства до септември.

Районът на Арктика е с половин градус по-топъл от нормалното, докато Антарктида всъщност е над половин градус по-студена от нормалното. Южното полукълбо като цяло е около нормалните стойности или малко по-студено, главно поради аномалиите около Антарктида.

Част от причината за това е и La Nina, което обикновено е достатъчно силна, за да повлияе на глобалните температури. Обикновено спадът в глобалните температури следва La Nina с известно закъснение.

Разглеждайки по-отблизо последните години, можем по-добре да видим неотдавнашния температурен спад през 2021 г. Началото съвпада с пика на събитието La Nina в края на 2020 г.

Аномалии на глобалните температури не се наблюдавани на това ниво от 2014/2015.

https://www.severe-weather.eu/

Прочетете още