Огромен теч севлиевска вода направи две дерета в габровското село Драгановци

Почти 40 години-годишна е историята на нечуваното разхищение, твърдят местните хора

За учудващо разхищение на питейна вода от Севлиевския Балкан алармираха хора от габровското село Драгановци. Течът от стария водопровод, който отвеждал вода към Велико Търново, има почти 40-годишна история, твърди Христо Георгиев, който живее в селото от 1965-та година. Като ловец, той познава района и забелязал, че проблемът се увеличава, особено в последните години.

Навремето хората обитавали Горната махала и Драгиевци, но заради безводието се преселили в ниското.Сега там, където се намира и каптажът на Драгановци,  е пустош и блато. Водата от водопровода е образувала две дерета, каквито преди години не е имало. Ружка Пейчева публикува в социалните мрежи видеоклип, от който се вижда с какъв голям дебит е течът.  Повече от 35 години хората от селата наоколо са на режим,  казва тя. Най-възмутителното е, че когато резервоарът над  Драгановци се изпразни и в селото няма вода, безстопанственият теч продължава, защото по водопровода от Лъгът към Велико Търново вода има, както има и вода в лозята над селото, които се захранват от него.

Най-вероятно огромното разхищение влиза в сметките на хората от областта в перото загуби,т.к в шахтата за селото има голям водомер,който отчита потреблението, твърди още   Христо Георгиев и казва, че над Драгановци изтича вода за пет села.

Водопроводът е строен, за да отвежда планинска вода към Велико Търново и навремето е поддържан от  тамошното предприятие, после ВиК Габрово и ВиК Севлиево започнали да се карат чий е този ангажимент, разказват още те.  Миналата година обаче севлиевското дружество се вля в габровското, което вече обслужва  територията на цялата област . Така, ако загубите се начисляват в сметките ни, за тях плащат и севлиевци, които са в продължителен режим, особено тези от високите етажи и някои села, които не получават вода с дни.   

Прочетете още