Обвиниха Орлин Горанов в антисемитизъм, Кошлуков се извини

| България, Общество

Антисемитски скандал в БНТ предизвика реплика на водещия на предаването "Последният печели" Орлин Горанов. В рамките на телевизионната игра  той цитира думи, за които се твърди, че са изречени от шахматиста Боби Фишер и са насочени срещу евреите.

Това предизвика реакция от страна на организацията Б'ней Б'рит България, която излезе с отворено писмо, в което се настоява виновните за бъдат наказани. А докато депутатите удължават мандата на генералния директор на БНТ с промени в Закона за радиото и телевизията, на Емил Кошлуков му се наложи публично да се извини за предизвикания скандал.

Продуцентът на „Последният печели“: Дължим извинение на всички засегнати

В епизода от снощи на телевизионното състезание "Последният печели" Орлин Горанов изрича репликата, обявена като думи на американския шахматист Боби Фишер. В тази реплика Боби Фишер отправя обвинения към еврейския народ, отрича Холокоста, газовите камери и престъпленията извършени от нацистите срещу човечеството.* 

Еврейската организация определи случая като „позорен акт“ и „употреба на реч на омразата в национален ефир“. Според тях Орлин Горанов е цитирал „безкритично един антисемитски пасквил, с който засегна не само всички евреи, но и поруга паметта на унищожените в лагерите на смъртта по времето на Холокоста“.

Орлин Горанов се разграничи от екипа на предаването, което води. Той уточни пред Клуб Z, че не е вложил нищо лично в тези думи, защото е цитирал известния шахматист Боби Фишер.

Сигнал срещу предаването беше подаден до БНТ, СЕМ и прокуратурата от организацията Б'ней Б'рит България. „Убедени сме, че подобни прояви са в разрез с толерантния характер на обществото ни. Настояваме отговорните институции да приложат необходимите мерки за санкциониране на този позорен акт, както и да запознаят обществото с действията, които ще предприемат, за недопускане на употреба на реч на омразата в национален ефир“, се казва в писмото на организацията.

На свой ред и генералният директор на БНТ Емил Кошлуков излезе с позиция по случая. Ето какво се казва в нея:

В предаването „Последният печели“, от 23.02.2021 година в ефира на обществената телевизия е излъчен недопустим цитат, който съдържа реч на омразата и клевети.

Цитатът на Боби Фишер е яростно антисемистки, отрича съществуването на Холокоста, историческите факти за газовите камери в концлагерите на фашистка Германия и е недопустим опит да се оправдае изтреблението на милиони невинни евреи. Подобни човеконенавистни изявления трябва да бъдат заклеймявани категорично.

В лично качество и от името на Българската национална телевизия поднасям най-дълбоки извинения на засегнатите страни. Такива думи категорично нямат място в ефира на обществената телевизия и на нито една медия. Незабавно са предприети действия за изясняване на ситуацията,

изискани са обяснения от екипа на предаването, което е външна продукция, както и от отговорните служители в телевизията по обработката и допускането на съдържание в ефир. Като генерален директор на БНТ ще наложа най-тежките наказания на всички виновни за допуснатата грешка.

Ясно заявявам, че ефирът на БНТ не е и няма да бъде трибуна за подобни грозни и неверни инсинуации, нито за насаждане на омраза и разпалване на вражда.

Още веднъж поднасям извинения на всички засегнати лица и страни.

В предаването „Последният печели“, от 23.02.2021 година в ефира на обществената телевизия е излъчен недопустим цитат,...

Posted by Емил Илиев Кошлуков on Wednesday, February 24, 2021

Епизодът на предаването от снощи вече е свален от сайта на националната телевизия.

А кои служители ще бъдат наказани и как - тепърва предстои да стане ясно. 

*Редакцията няма да цитира точните думи, приписвани на Боби Фишер и изречени в ефира на БНТ, защото по този начин им се дава още по-широка трибуна, а това може да доведе до изкривяване на историческата истина за едно от най-тежките престъпление в историята на човечеството, каквото е Холокоста.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още