Общините „Тунджа“ и Ямбол обединяват усилия за "Кукерландия 2020"

| България, Сливен

Общините „Тунджа“ и Ямбол  обединяват усилията си в организацията и провеждането на Международния маскараден фестивал Кукерландия 2020, който ще се проведе в периода 27 февруари – 1март. На този най-мащабен форум на кукерската традиция отново ще си дадат среща характерни и просъществували във вековете обичаи, грижливо пазени във времето от поколения българи.

Наред със зрелищните дефилета в Градската градина на Ямбол, на 29 февруари и 1 март, в община „Тунджа“ ще се проведе Националният кукерски празник Кукериада. В 14 села от общината, заедно с местните маскарадни традиции, жителите  и гостите ще могат да се насладят и на кукерски обичаи от други краища на страната, както и на чуждестранни гостуващи групи. На 1  март в село Кабиле ще бъде проведен и празникът „Деца играят на кукери“ с ритуалното предаване на традицията между поколенията. В същия ден в село Генерал Инзово ще се състои „Джамал – празник на обичая Камила“ с участието на местни и гостуващи групи.

Националният кукерски празник „Кукериада“ ще бъде развиван и утвърждаван от организаторите като автентичната проекция на маскарадните традиции в селата на община „Тунджа“. Той ще бъде неразделна част от Международния маскараден фестивал Кукерландия.

Прочетете още