Община Павликени е сред дарителите за новата скулптура „Танцът на слънцето“

Кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов участва в официалното откриване в град София на скулптурата „Танц на слънцето“ като символ на Япония в България. Откриването на обекта на изкуството е финалното събитие от програмата на Дни на японската култура в България. Уникалният монумент е проект на Тодор Тодоров, иницииран от фондация „Аматерас“ в знак на приятелските отношения между двете държави като символизира движещия се слънчев диск, символ на Япония.

Община Павликени е сред дарителите за създаването на скулптурата. Инж. Манолов също с лични средства допълнително е допринесъл за реализацията на този амбициозен арт-проект.

Партньорските отношения между Общината и Фондацията датират от 2012 г., когато е организиран първият международен арт пленер „Павликени и светът“. До днес в него са взели участие артисти от Финландия, Япония, Корея, скандинавските страни, Германия, Франция и др. Основатели на фондация „Аматерас“ са Тодор Тодоров и Даниела Тодорова.

„Всички ние обичаме изкуството и помагаме, за да бъде живо то и да бъде част от градската ни среда, обърна се към гостите на откриването инж. Манолов. Всички ние през годините сме създали и много добри връзки с Япония и японския народ. За Павликени остават паметни онези моменти от 2013г с майстора на калиграфия, и от 2016 и 2017 година, когато при нас гостуваха творци от Япония. Заслугата за това е изцяло на семейство Тодорови и фондация „Аматерас“, с които вече девет години организираме заедно международния пленер „Павликени и света“, каза градоначалникът.

Новата скулптура „Танц на слънцето“ представлява кинетично произведение, движено от вятъра и е първото от вида „Елементална скулптура за парково пространство“, дело на известния скулптор Тодор Тодоров . Той е авторът на идеята за елементална скулптура, станала световно достижение за скулптура в градска и паркова среда, подчинена и взаимодействаща с природните елементи. Скулптурата е поставена в основата на „Моста на влюбените до НДК, позволявайки да бъде спокойно съзерцавана от пешеходците, заобиколена от зеленина и слънчеви лъчи.

Официалното откриване на скулптурата се състоя под патронажа на посолството на Япония. Н.Пр. посланик Нарахира в присъствие на официални лица от Столична община, Министерството на външните работи, Дружеството за приятелство с Япония, представители на бизнеса и редица културни организации, представящи японска култура и изкуство.

Прочетете още