Община Каварна е натрупала задължения в размер на 3 млн. и 500 хил.лв.

Новият кмет Елена Балтаджиева обяви курс към свиване на разходите и оптимизация на средствата

Община Каварна има задължения в рамките на 3 мил. и 500 хил.лева. Основно това са задължения към доставчици, в това число към Енерго Про, към Претоварната станция за отпадъци в Балчик, вноски по облигационния заем, за почистване и други. За да се излезе от това състояние много от разходите в областта на културата и капиталовата програма в новия бюджет ще бъдат намалени. Това съобщи в студиото на Дарик кметът на Каварна Елена Балтаджиева. Тя информира, че още при встъпването й в длъжност е изпратила писмо до АДФИ с искане за цялостна проверка на общината, но все още няма отговор от агенцията. В същото време общинското звено за вътрешен одит ежедневно проверява сключените до момента договори за различните видове дейности.

„Наложи се да направим доста голяма редукция на разходите, оптимизиране на голяма част на средствата в конкретни пера, тъй като в настоящия момент общината има големи задължения” – подчерта Балтаджиева.

Тя коментира избирането й за кмет, като обяви, че не е давала никакви обещания на съгражданите си по време на предизборната кампания: „Според мен хората искаха нещо различно и затова заложиха на мен. Те не искат много, искат чисти и приветливи населени места, да имат вода, уредени паркоместа, да се спазват наредбите, възможности за културни мероприятия. Никога не съм била политически обвързана. Правилният за мен начин на работа е човек да се абстрахира от партийната си принадлежност. Благодаря за подкрепата и доверието на ВМРО, но трябва да се работи с всички” – каза кметът на Каварна.

Балтаджиева припомни, че има осемгодишен административен опит като началник отдел „Евроинтеграция и проекти”  в Община Каварна и един мандат е била зам.-кмет на община Тутракан. На база на опита си тя определи сегашната администрация в Община Каварна в известна степен като раздута и неработеща, затова ще предложи структурни промени с цел подобряване на работата.

Относно състоянието на залива Болата Балтаджиева заяви, че там спешно трябва да се укрепи лявата буна, която е прекъсната от вълните. „Ако морето навлезе през тази част, може заливът да престане да съществува. Затова държавата трябва да предприеме спешни мерки. Пътят, който извежда до пясъчната ивица и до брегоукрепителните съоръжения попада в защитената зона и е в много лошо състояние. Единственото, което смятам, че може да се направи, е да се извади пътят от защитената зона, за да се направи реконструкция” – каза градоначалничката.  

Попитана дали ще се опита да възроди славата на Каварна като рок столица тя заяви: „ Не съм аз кметът, който ще продължи линията на рока в Каварна, не е в моя стил, това е изминал период. Но все пак добре дошъл на всеки, който желае да дойде и да организира рок концерт в Каварна, ние  като община ще помогнем с каквото трябва. Аз възнамерявам да поема собствена линия на поведение и не смятам, че с агресия, нападки и конфликти някой би спечелил”.

Прочетете още