ОбС прие Стратегия за развитие на Благоевград в следващите 20 години

Общинският съвет прие Стратегия за икономическо развитие на Благоевград за следващите 20 години. Автор на документа е професор Димитър Тадаръков, който представи пред местния парламент идеята си градът да се обособи като свободна икономическа и свободна индустриална зона.

Според концепията на бизнесмена е добре Община Благоевград да има ресорен зам.-кмет, който да се занимава само с тази дейност, както и Общиски инвестиционен фонд, който да подпомага развитието на малки и средни предприятия. Той призна, че вече са проведени разговори за партньорство с председателя на Търговско-промишлената палата в Солун, предстоят такива и с браншовите организации в Северна Македония. Според него трябва да се намалят местните данъци и такси за бъдещите инвеститори, както и да се приложат редица административни улеснения. Прогнозата му е, че първите сериозни финансови резултати биха дошли до 3 години след началото на изпълнението на концепцията. Професорът обеща до 5 години в Благоевград да бъдат разкрити 1200 работни места.

Някои от общинските съветници, макар че гласуваха за тази Стратегия, изразиха опасенията си, че тя може да си остане само на хартия.

„Разбирам добрите намерения в тази концепция. Не знам доколко тя граничи с реалностите и доколко заложените дейности отговарят на българското законодателство”, коментира Красимир Роячки от ГЕРБ.

Колегата му Радослав Тасков припомни, че преди време ОбС в Благоевград е приел Наредба за насърчаване на инвеститорите.

„Като един от авторите на Наредбата за насърчаване на инвестициите, която приехме миналия мандат, мога да кажа, че имаме много идеи, но се оказа, че нямаме неограничени възможности, тъй като българското законодателство не делегира кой знае какви права на местните власти”, каза Тасков. Той предупреди големите оптимисти, че след приемането на въпросната Стратегия няма да потекат реки от мед и масло, ако не се работи активно.

Въпреки тези опасения мнозинството от общинските съветници се довери на Тадаръков и гласува Стратегията.

Прочетете още