Обратно в училище - как протича учебният процес за учениците от 5 до 7 клас

От днес са разрешени и присъствените занятия в центровете за подкрепа на личностното развитие и в Националния дворец на децата

След продължило близо месец и половина онлайн обучение много от учениците от 5 до 7 клас от днес отново са на училище. Това става с тестване веднъж седмично в общините със заболеваемост над 250 на 100 000 души. Остава обаче изискването родителите на поне половината деца в класа да са съгласни с тестването или поне половината ученици да имат зелен сертификат, в противен случай паралелката продължава да учи онлайн.

Така част от учениците са принудени да останат вкъщи, независимо от желанието си, заради отказ на половина други родители децата им да бъдат тествани. Декларации за съгласие обаче се приемат непрекъснато, в случай на промяна на решението, уточниха от МОН. От там отчетоха, че близо 70% от учениците в София са се върнали в клас. В столичното 8-мо училище „Васил Левски“ процентът на преминалите към присъствено обучение е значително по-висок от средния за София – близо 90 % в прогимназията и 94 в началния етап. 

Учениците се връщат в клас

Около 60 на сто са общо в страната желащите да се върнат в клас, стана ясно вчера. В столичното 8-мо училище „Васил Левски“ процентът на децата, които вече учат присъствено е значително по-висок – близо 90 в прогимназията и 94 в началния етап.

"Тръгването на всички учениците при тестване веднъж седмично е закъсняло решение. Това продължава да генерира разделение в системата и поне 15% ще останат извън нея, поради несъгласие за тестване", заявяват от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Оттам настояват за оставка на здравния министър Стойчо Кацаров за "образователен геноцид" към българските ученици.  

Кацаров: Ако повече учители и родители се бяха ваксинирали, нямаше да тестваме учениците

"Освен, че внесе огромен хаос в образователната система, тестването на учениците от начален етап генерира и поддържа дискриминационни разделения и огромен процент изключени от системата ученици. Вредите от досегашния локдаун бяха огромни и са трудно поправими, а здравният министър Стойчо Кацаров беше в основата на този образователен локдаун", се казва в позиция на председателя на синдиката Юлиян Петров.

Въпреки че днешният ден е първи учебен от много време насам за много от учениците в 8-мо училище, суматоха нямаше. При спазване на изискването да се влиза през различни входове, те се върнаха в клас. Някои откровено доволни, други – по-скоро притеснени и с нежелание. Мария Тодорова е майка на две момичета – в 4-ти и в 7-ми клас. По думите й седмокласничката се връща в клас със смесени чувства.

Около 60% от учениците се връщат в клас

Доволни от връщането си в училище са и шестокласниците, защото ще видят съучениците си и заради трудности, свързани с онлайн обучението.

Учебният процес върви спокойно, децата свикнаха с тестовете, а най-важното е, че няма болни, споделят родители на четвъртокласници, които от 16 ноември вече ходят на училище.

Към този момент в 8-мо училище съгласие за тестване са дали 80 % от родителите на учениците от 5 до 7 клас и всички паралелки се връщат в клас, каза директорката Милена Аначкова. Други 9 на сто са със зелен сертификат, 11% остават да учат в електронна среда. Тестването на прогимназистите днес е отнело около 30 минути, въпреки липсата на доброволци, а положителни тестове няма.

Тя предполага, че в близките дни, процентът на желаещите ще се увеличи. От 16 ноември там присъствено се обучават и всички паралелки от 1 до 4 клас. 90% от родителите им са дали съгласие за тестване и 4% са със зелен сертификат.

Чуйте повече в прикачения звуков файл

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още