Ново дъно в резултатите на българските ученици, сочи PISA

Отчита се срив в София, а в Русе, Варна, Бургас и Стара Загора има повишение, традиционно момичетата са по-добри ученици от момчетата

Ново дъно в резултатите на българските ученици, сочи изследването Пиза за 2018 година. Те са по-ниски и в трите дисциплини в сравнение с предишното от 2015 г., когато също не са били добри. Резултатите са по-слаби както по четивна грамотност и математика, така и по природни науки, където спадът е най-драстичен.

България се нарежда между 50-о и 60-о място от 79 държави и региони. В челото на класацията са Китай и Сингапур, а в дъното й – Филипините и Доминиканската република.

47% от българските ученици не достигат второто равнище в скалата по четивна грамотност, което означава, че могат да работят само с кратки текстове и за да разбират информацията, тя трябва да е дадена явно. Те не правят разлика между факт и мнение и не могат да преценят дали посоченото в текста отговаря на истината. От друга страна, българските ученици с резултати на най-високите равнища са едва 2% при 8,7% средно за учениците от страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Резултатите не са изненадващи, коментира министърът на образованието, но ги определи като разочароващи.

Причината за ниските резултати, според министър Красимир Вълчев, е това, че нашата образователна система е насочена към придобиването на знания, а не на умения, което по думите му трябва да се промуени.

Изследването е напревено сред 6900 15-годишни ученици от близо 200 училища в страната.

Отчита се срив в София, докато в Русе, Варна, Бургас и Стара Загора има повишение, а традиционно момичетата са по-добри от момчетата.

Прочетете още