Новите мерки по света срещу разпространението на коронавируса

| Свят, Коронавирус

Черна гора спря обществения градски и междуградски транспорт, пътническите железопътни превози, както и някои от граничните си пунктове.  Забранява се работата на закрити и открити спортни, развлекателни съоръжения и басейни, затварят се фризьорски и козметични салони, закриват се бюрата на регионалните звена на Министерството на вътрешните работи на Черна гора и Администрацията за недвижими имоти.

Президентът на Косово Хашим Тачи обяви извънредно положение. Преустановени са всички полети от и към международното летище в Прищина с изключение на военните и тези, доставящи хуманитарна помощ. На чуждестранни граждани може да бъде отказано влизането на територията на Косово, освен ако имат основателна причина. Маршрутите за пътуване от Косово до България са през Република Северна Македония и през Сърбия. Към момента обаче в граничните пунктове не пропускат пътници на излизане от Косово към съседните държави, тъй като чуждестранните граждани не могат да влязат в Република Северна Македония и Сърбия.

По последна информация на границите на Словакия са отворени три гранични пункта с Австрия, осем с Унгария, два с Полша и десет с Чехия. Усложнена е пътната обстановка в района на Братислава. Блокирани са редица пътища - както вътре в самата столица, така и водещите към нея пътни артерии.

В Гърция до 18 април се забранява влизането в страната на граждани от трети страни, независимо от транспорта. Ограничението не важи за граждани на страни-членки на ЕС и на Шенгенското пространство. Не се прилага и за водачите на товарни камиони, преминаващи транзит с цел превоз на стоки, както и за придружаващ персонал, необходим за превоза им.

Гърция забранява ефективно от утре събирания на повече от 10 души на публично място в опит да спре разпространението на новия коронавирус, предаде агенция Ройтерс. Излизането от дома трябва да бъде ограничено до абсолютен минимум, само за жизненоважни нужди, заяви пред журналисти министърът за управлението на кризи Никос Хардалиас.

Кипър забранява  от 21 март гражданскте полети от редица държави, сред които и България. Мярката ще е всила 14 дни.

Единствената възможност за българските граждани в Албания да се завърнат в България остава въздушният транспорт, като единственият възможен трансфер е Турция. На този етап няма алтернатива за сухопътно прибиране от Албания до България, тъй като от 18 март Република Северна Македония затвори всички ГКПП за влизане на чужди граждани. Считано от 16 март се забранява движението на граждани пеша на цялата територия на Република Албания след 18:00 ч.  

От днес Канарските и Балеарските острови затварят пристанищата си за всякакви туристически и круизни кораби и фериботи. Намаляват драстично и полетите от континенталната част на Испания до островите. Испанските лични карти, които изтичат, се удължават служебно за срок до 13 март 2021 г.

Португалия отменя до 3 април всички полети за и от страни извън Европейския съюз. Изключение правят страните със силно присъствие на португалски общности като Канада, САЩ, Венецуела и Република Южна Африка, както и страните с официален португалски език. По настояване на Кабо Верде, полетите за и от тази страна също са прекратени. От и за Бразилия се допускат единствено полети от Рио де Жанейро и Сао Пауло.

Великобритания препоръча самоизолация, всички граждани да избягват събирания и места с много хора и да се въздържат от пътувания в чужбина. В Шотландия са забранени масови прояви над 500 души.

Чешкото правителство нареди на гражданите да носят маски или по друг начин да покриват устата и носа си на обществени места, предаде Ройтерс. Заповедта влиза в сила от полунощ. Премиерът Андрей Бабиш заяви след заседание на правителството, че е взето решение между 10:00 ч. сутринта и 12:00 ч. на обяд до хранителните магазини и аптеките да имат достъп само граждани на възраст над 65 години.

Всичко най-актуално по темата за коронавируса ТУК

За повече новини ни последвайте в страниците ни във Фейсбук и в Туитър

Абонирайте се и за канала ни в YouTube

Прочетете още