Новият лидер на германския ХДС призова за обща борба срещу враговете на демокрацията

Центристки премиер на германска провинция беше избран да поведе консерваторите на Меркел на изборите

| Свят, Политика

Новоизбраният лидер на Християндемократическия съюз в Германия Армин Лашет обеща да води диалог с всички демократични партии в страната и заяви, че е време за обединение на всички демократи, предаде Ройтерс.

Особено през тези времена изразът "единство, справедливост и свобода" е по-актуален от всякога, каза той днес, имайки предвид първия куплет от националния химн на Германия. "Нека заедно се борим за тези принципи срещу всички, които искат да ги заплашат", заключи премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Армин Лашет бе избран за лидер на германските християндемократи

Армин Лашет, центристкият премиер на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия, направи първата стъпка към наследяването на Ангела Меркел като канцлер на най-голямата европейска икономика, предаде ДПА.

Десноцентристкият Християндемократически съюз избра 59-годишния политик в момент, в който партията се готви за парламентарните избори в Германия през септември.

Обикновено лидерът на ХДС е и кандидатът на партията за канцлер.

Лашет се справи със силно предизвикателство в лицето на богатия корпоративен адвокат Фридрих Мерц на балотаж на първия в историята на ХДС дигитален партиен конгрес, който се състоя в условията на кризата с коронавируса.

Син на миньор, Лашет, който е ангажиран да продължи центристката политика на Меркел и беше смятан за кандидата на партийния елит, спечели с 521 от гласовете на 991 делегати.

Той ще поеме председателството на партията от министъра на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, която беше личният избор на Меркел за неин приемник, след като миналата година тя подаде оставка от партийния пост. Меркел направи това след поредица погрешни политически стъпки, които подкопаха политическия й авторитет, отбелязва ДПА.

Председателство на Мерц, който е популярен в дясното крило на партията, вероятно щеше да тласне ХДС към по-консервативен курс. Той беше подкрепен от 466 делегати. Четирима се въздържаха при гласуването.

Избирайки Лашет, ХДС реши да не скъсва с ерата на Меркел, отбелязва ДПА. След 15 години на власт тя изключи възможността да се кандидатира на изборите през септември.

В последно време призивите в партията за ново начало след слизането на Меркел от политическата сцена донякъде останаха без отклик сред редиците на ХДС.

Партията се радва на солидна обществена подкрепа, най-вече заради умелия подход към пандемията, както и благодарение на политическото доверие към Меркел като към човек, който умее да овладява кризи.

Третият кандидат в гласуването, външнополитическият експерт Норберт Рьотген, отпадна още на първия тур.

През идните месеци обаче Лашет вероятно ще се изправи пред друго голямо изпитания, защото партиите в Германия се подготвят за "супер изборна година" с регионални избори в шест провинции плюс парламентарните наесен.

През март се очаква да бъде решено кой ще бъде кандидатът за канцлер на блока на ХДС и баварския Християнсоциален съюз (ХСС), което може да придаде нов облик на германския и европейския политически пейзаж.

Така че Лашет ще се окаже в нова надпревара с може би отново трима участници, само че този път за номинацията за канцлер. Това е така, защото засега се появиха имената на двама претенденти.

Сред тях е лидерът на ХСС и баварски премиер Маркус Зьодер.

Петдесет и четиригодишният Зьодер получи похвали заради твърдата си позиция по въпросите на борбата с коронавируса.

Благодарение на това той спечели подкрепа както сред някои членове на ХДС, така и сред по-широката германска общественост.
В политически план той също се стреми да се позиционира в центъра чрез ангажирането си с теми като опасенията от климатичните промени и въпроса за жените в корпоративните управителни съвети.

Същевременно той се заиграваше със Зелените, които се очертаха като потенциален партньор на блока ХДС/ХСС след изборите през септември.

Появи се и името на най-малко още един кандидат за канцлер - здравния министър Йенс Шпан, който според съобщения в медиите сондира мнения в ХДС за възможно кандидатиране за канцлер.

Засиленото обществено внимание към 40-годишния Шпан заради борбата с пандемията увеличи популярността му. Той обаче засега отрича да има такива планове.

Прочетете още