Новият коронавирус удари световната икономика

По време на епидемията от ТОРС (тежък остър респираторен синдром) през 2003 г. международната верига кафенета Старбъкс имаше едва 100 обекта в Китай. Мерките, които компанията взе тогава бяха настояване за по-строги хигиенни процедури за служителите и по-обстойно почистване на обектите.

Този път, в разгара на епидемията от новия коронавирус, Старбъкс временно затвори над половината от своите 4 300 търговски обекта в засегнатата територия.

846 души са оздравели от коронавируса само в Ухан

Това е само пример, който цели да покаже колко по-големи са икономическите щети, причинени от епидемията от коронавируса, в сравнение с тези, последвали от епидемията от ТОРС през 2003 г., отбелязва Би Би Си. 

Все още не се знае какви точно ще бъдат щетите върху световната икономика, тъй като много зависи колко дълго трае епидемията и кога търговските предприятия в Китай отново ще бъдат отворени. Но едно е сигурно: ударът за целия свят ще бъде доста по-осезаем от този, който бе причинен от ТОРС преди 17 години, по простата причина, че ролята на Китай в световната икономика днес е значително по-голяма.

Китайската икономика днес е 8½ пъти по-развита, отколкото е била през 2003 г., а търговията със САЩ е почти четири пъти по-голяма.

Отрицателните са тестовете за коронавирус на пациентите от Варна и Хасково

Китай има втората по големина икономика след Съединените щати. Азиатската държава обаче - по силата на своите размери и по-бързи темпове на разширяване - е най-големият двигател на глобалното развитие през последното десетилетие.

Това означава, че изолирането на Китай от останалия свят вече дава значителни икономически ефекти, потискат се цените на енергията, понижават се темповете на глобално развитие и дори се повдигат въпроси относно прилагането на нов предварителен търговски пакт между САЩ и Китай.

„Глобалната икономика е много уязвима, когато нещо излезе извън релси – както се случи при този вирус. Мисля, че случващото се ще нанесе щети. Това ще промени траекторията на САЩ и глобалната икономика през първото тримесечие и вероятно през годината като цяло", казва Марк Занди, главен икономист в „Муудис Аналитикс”.

Занди изчислил, че икономическият растеж на Китай ще падне до 5,4% тази година, имайки предвид, че миналата година е бил 6,1%.

Разбира се, финансовите пазари в момента са разклатени. И тъй като инвеститорите и политиците се опитват да преценят какви са рисковете, мнозина от тях се върнаха към случая ТОРС, за да видят какви са били щетите тогава.

ТОРС се появи през ноември 2002 г. в Южен Китай, а епидемия не беше обявена от Световната здравна организация до юли 2003 г. Тогава случаите на заразени бяха 8000, а броят на жертвите – 774.

Коронавирус: учените се надпреварват в разработването на ваксина

Новият щам на коронавирус първоначално бе открит в централния китайски град Ухан през декември. Пекин наложи блокиране на Ухан на 23 януари и оттогава голяма част от провинцията Хубей е под карантина, от което са засегнати над 50 милиона души.

Навсякъде в Китай общественият транспорт е спрян. Фабрики, магазини, ресторанти, театри и други обществени места са затворени или напълно празни.

Добрата новина е, че коронавирусът се очертава да не бъде толкова смъртоносен, колкото ТОРС. Компаниите обаче предпочитат да не рискуват. Епъл, Макдоналдс и Кей Еф Си, които имат повече магазини в Китай, отколкото в САЩ, са сред компаниите, които засега са затворили част от обектите си в азиатската държава. Много други, включително Майкрософт и Фейсбук, забраниха пътуванията в Китай и започнаха да евакуират работниците си от Ухан.

Петима китайци са пристигнали в София, нямат признаци на коронавирус

Ако американските компании продължат да стоят затворени, ако тази изолация продължи, това може да е проблем“, казва Джак Аблин, главен инвестиционен директор на компанията Кресет Кепитал в Чикаго.

Китай днес е най-големият пазар на автомобили, мобилни телефони, компютри и много други стоки. Тъй като китайските потребители намаляват, корпоративните печалби в САЩ могат да се стопят.

Това важи и за други стоки. Китай изпревари САЩ като най-голям вносител на петрол през 2016 г. и „това беше едно от малкото места, където търсенето продължаваше да нараства в края на миналата година“, каза Ейми Майърс Джафе, експерт по глобална енергийна политика в Съвета за външни отношения.

Юджийн Серока е изпълнителен директор на пристанището в Лос Анджелис, работил в Шанхай за компания за линейни корабоплавания по време на епидемията от ТОРС. Той си спомня, че хората в Китай тогава са били толкова уплашени, колкото са и сега. Въпреки това Серока споделя, че ефектът от ТОРС върху търговската активност като цяло бил „незначителен“.

За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук 

Абонирайте се и за канала ни в YouTube 

Прочетете още