Нови увеличения на пенсиите от Коледа

В момента пенсиите на хората с над 90% трайно намалена работоспособност са 200,76 лв., а от Коледа ще станат близо 230 лв.

Пет вида пенсии се очаква да се вдигнат от Коледа. Социалната пенсия за старост се увеличава от 148,71 лв. на 170 лв., а с нея се повишават и още четири вида, които не са свързани с трудова дейност - за военна, за гражданска и за социална инвалидност, както и персоналната пенсия. Решението е част от актуализацията на бюджета, която предишния парламент прие в последните си дни преди да бъде разпуснат.

Нормативният акт бе подготвен от служебното правителство, но предстои Министерският съвет да приеме постановление, с което да влязат в сила промените. Към момента проектът на постановление е публикуван за обществено обсъждане.

Средната пенсия ще достигне 573 лева през януари

Право на социална пенсия имат хората на 70 години в случай, че годишният доход на член от семейството към датата на навършване на възрастта е по-малък от сбора на гарантирания минимален доход, установен за страната през последните 12 месеца – или 75 лв. месечно.

От Коледа се очаква минималната пенсия да се увеличи от 300 на 370 лв., а таванът на пенсиите да се вдигне от 1440 на 1500 лв. От тогава преизчисляват и всички пенсии с нов коефициент за всяка година трудов стаж към пенсията, който се увеличава от 1,2 на 1,35 за всяка година осигурителен стаж без превръщане.

С колко ще се увеличат пенсиите догодина?

За последните 7 дни от годината необходимите средства за тези промени са заложени в бюджета на държавното обществено осигуряване. За социалната пенсия за старост необходимите средства са 682 400 лв., а за несвързаната с трудова дейност - 58 563 лв., показва оценката на въздействието на постановлението. От социалната пенсия обаче зависят и два вида добавки - тези за чужда помощ и за ветераните от войните, получавани от над 68 000 души. Добавката за чужда помощ става 127,50 лв. Ветераните от войните получават към пенсията си добавка в размер на социалната пенсия за старост.

В момента пенсиите на хората с над 90% трайно намалена работоспособност са 200,76 лв., а от Коледа ще станат близо 230 лв.  За тези с трайно намалена работоспособност между 71 и 90 на сто – сега е 185,89 лв., а от 25 декември ще стане почти 213 лв.

Евростат: Българите са втори по бедност в ЕС

Пенсията за военна инвалидност зависи от загубената работоспособност и от военния чин, като размерът й от 25 декември ще бъде от 195,50 до 272 лв. Пенсията за гражданска инвалидност ще бъде също минимум 195,50 лв., а максималният й размер ще стане 255 лв. Персоналната пенсия става 153 лв. и ще се изплаща на многодетни майки, отгледали пет и повече деца, както и на хора, полагали над 10 г. грижи за инвалиди в семейството. Получателите й трябва да са навършили пенсионна възраст и да отговарят на редица други условия.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още