Нови разкрития около строежа на Национална детска болница

Държавата не е предприела мерки за прекратяване на плановете Националната детска болница да бъде изградена като се използва старият строеж в двора на Александровска болница

Година след като бившият премиер Бойко Борисов обеща, че от нулата ще бъде построена нова национална детска болница, се оказва, че през това време отговорните органи са търсили начин все пак да използват изоставения почти 40-годишен строеж в двора на Александровка болница. Архитект Петкана Бакалова от гражданската инициатива „За истинска детска болница“ коментира, че явно държавата по всякакъв начин се опитва да спаси сключения договор с трите компании под шапката на „Главболгарстрой“.

А това, което се предлага, е 9 от 12-те етажа на стария строеж да бъдат разрушени и изградени наново върху старите основи. Според архитекти и лекари обаче това е неприемливо, не отговаря на условията за безопасност и на съвременните изисквания за детско здравеопазване. 

Детската болница, която НЕ искаме

Държавата не е предприела мерки за прекратяване на плановете Националната детска болница да бъде изградена като се използва старият строеж в двора на Александровска болница, независимо от обещанията на бившия премиер Бойко Борисов, каза архитект Петкана Бакалова от гражданската инициатива „За истинска детска болница“.

"Оказа се, че г-н Борисов и министър Ангелов явно не държат на обещанията си. Усилията са насочени не към това да се реализира нова сграда, а към това да докаже, че реализация на нова сграда е невъзможна и трябва да се направи реконструкция на строежа. Тоест виждаме усилия цяла година да бъде запазен договорът", коментира тя. 

За тази една година отговорните институции са търсили варианти да узаконят изоставения строеж и да го реконструират, уточни архитект Бакалова.

Събарят строежа за детска болница, ще строят нова сграда

"Потресаващото е друго - че в рамките на тяхното проучване те са разбрали, че девет от дванайсетте етажа не могат да се ползват - трябва да се разрушат и отново изградят, но да са върху старите основи, което остава неясно изобщо като смисъл", посочи тя.

Изграждането на детска болница по параметрите на стария строеж, дори той да бъде напълно разрушен, е абсолютно неприложимо към мединските стандарти в днешно време, каза д-р Таня Андреева.

"Ние не можем на нещо, което е отминало във времето, да изграждаме бъдещето на детското здравеопазване. Когато този проект е бил започнат, част от медицинската апаратура дори не е съществувала. Тогава, когато тази сграда е била строена, децата са отглеждани като затворничета там - аз цитирам архитектката, която е проектирала тази сграда", коментира д-р Андреева.

Педиатър: Детското здравеопазване не се състои само в една сграда

След разкритията какво реално се случва с плановете за изграждане на Национална детска болница, гражданската инициатива „За истинска детска болница“ стартира нова петиция, в която само за 10 дни се подписаха повече от 57 000 души. Подписите бяха внесени днес в Министерски съвет и в Президентството, а очакванията на представителите на инициативата са Служебният кабинет да прекрати сключения от кабинета „Борисов 3“ договор за превръщане на стария строеж в детска болница и да започне нейното изграждане като абсолютно нов проект. 

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още