Локдаун и у нас заради Ковид предлага здравният министър

Затварят училища и ресторанти, продължава и забраната за посещения в дискотеки, пиано барове и нощни заведения. Удължава се и срокът на обявената извънредна епидемична обстановка с 4 месеца

Нови мерки в борбата срещу Ковид предложи здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг след среща при премиера Бойко Борисов.

"Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на такъв натиск. Няма да издържат лекарите и сестрите ни, но преди да съм министър на здравеопазването, аз съм лекар. За мен най-важното е опазването на животите и съм готов да поема всякаква отговорност и риск", заяви министър Ангелов. 

Министър Ангелов запозна премиера Борисов с актуалната здравна обстановка

"Не можем да си позволим да губим живота на млади, възрастни, лекари, учители. Всеки живот има значение. Сега е време, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг", каза още здравният министър. 

"Много колеги - лекари също са болни. Много колеги починаха, изпълнявайки своя дълг. Разумът и сърцето ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки, които да скъсат веригата на заразата", добави той. 

Проф. Костадин Ангелов предложи нови мерки в борбата с разпространението на коронавируса, които да влязат в сила от 27-ми ноември. А те са: 

 • Удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка с 4 месеца - до края на месец март 2021 г.;
   
 • Преустановяване на присъствените занятия, практики, стажове и други във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и всички форми на извънкласни дейности и занимания по интереси;
   
 • Преустановяване на всички видове колективни спортни мероприятия, конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, включително частно организирани тържества;
   
 • Продължаване на забраната за посещения в дискотеки, пиано барове и нощни заведения;
   
 • Преустановяване работата на ресторанти, сладкарници и заведения за хранене - същите могат да работят само за доставки по домовете;
   
 • Преустановяване работата на всички магазини за нехранителни стоки;
   
 • Преустановяване на организирането и провеждането на вътрешни и външни екскурзии.

"Ние не налагаме локдаун. Вярваме, че задно ще го наложим", заяви проф. Костадин Ангелов. 

Борисов: С нито една мярка не трябва да се прекалява, нужен е баланс

Заболеваемостта в световен мащаб вече надхвърля 250 на 100 000 души, съобщи в началото на брифинга главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той уточни, че броят на заразените лица за срок от 14 дни в Европа е 2 842 649, а починалите хора са 49 264.

В България за изминалата седмица е отчетено нарастване на заболеваемостта със 102,07%, а в статистиката за 14-дневната заболеваемост в Европа страната е на 11-о място - 666,5 заразени на 100 000.

На регионално ниво данните варират - от 137/100 000 в Кърджали до над 1000/100 000 в Габрово, Кюстендил и София - град.

Над 2000 са болните колеги като 30% от тях са лекари, а 32% са медицинските сестри, съобщи шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. По думите му за периода 1-ви до 22-ри ноември са прегледани 4700 пациенти с Ковид, на лечение са останали 770, и до момента са изписани 345. 

Колегите не са си тръгвали с месец от отделенията, каза шефът на Александровска болница. Той призова студентите по медицина да се включат в дежурствата в COVID отделенията.

В брифинга участва и генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, директор на Веонномедицинска академия.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов проведе работна среща с министър Ангелов заедно с директори на лечебни заведения и членове на Националния оперативен щаб, по време на която здравният министър е докладвал данни за развитието на пандемията от COVID-19 в България.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още