Нова кислородна инсталация за пловдивската болница „Св. Мина“

| България, Общество

Нова кислородна инсталация ще бъде изградена в общинската болница "Свети Мина" в Пловдив. Лечебното заведение изпитваше затруднения при разкриването на Ковид отделение, а пациенти сигнализираха, че кислородните апарати не стигат за всички. Сега обаче цялата инсталация ще бъде подменена. Това се случва с помощта на дарители.

Президентът Радев: Парламентарните избори ще бъдат на 4 април

В пика на втората вълна от коронавирус през ноември зрители на БНТ ни сигнализираха, че в общинската болница "Свети Мина" кислородните апарати не стигат за всички.

В здравното заведение кислородна инсталация има, но е прекалено стара и амортизирана и не може да се ползва. За проблемите научават и от Белгийско-българския бизнес клуб. Негови членове са големи компании от Кралство Белгия, които инвестират у нас. Така започва дарителска инициатива.

"Когато се появи този проект - решихме веднага да се включим. Кампанията "Кислород за Пловдив" много бързо събра подкрепа сред нашите членове. Бяхме убедени, че трябва да участваме във възстановяването на тази общинска болница", заяви президентът на Белгийско-българския бизнес клуб Кристоф де Мил.

Събраните средства - 44 хиляди лева бяха дарени от посланика на Кралство Белгия у нас - негово превъзходителство Фредерик Морис на директора на болницата професор Петър Петров.

"Аз съм много горд, че нашето бизнес общество е избрало освен
икономическите си интереси да подкрепя и социални каузи и да подкрепи пловдивската общност и да покаже солидарност към усилията на лекарите, тези, които са на първа линия и към самите пациенти", каза посланикът на Кралство Белгия.

"Дарението е от изключителна важност, то финансира в голяма степен над 70 процента изграждането на новата кислородна система в болницата. Тази система е изключително важна, особено за пациентите с ковид, в същото време това е един дълготраен актив, който ще остане тепърва в болницата не само при такива критични ситуации, от кислородна система всяка една болница има необходимост", каза директорът на болницата проф. Петров.

Новата инсталация ще струва 75 хиляди лева. Вече е избран изпълнител, а ръководството на болницата се надява до месец тя да е готова. Кислород ще достига до 90 легла, доста над фиксираните 60 за лечение на пациенти с коронавирус. В момента натискът върху болницата е силно занижен. Едва 10 процента от леглата в Ковид отделението са заети.

В 18 ч. животът спира: Европа налага вечерен час за борба с коронавируса

Според директора проф. Петров първоначалните притеснения от ваксинирането са отстъпили пред здравия разум и над 50 процента от персонала очаква втората доза от ваксината. За първи път от години общинската болница завършва годината с печалба и с платени задължения към доставчиците.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още