Нов проблем пред реализирането на "Северен поток 2"

Руснаците се сбълскаха челно, за пореден път, с европейското законодателство и това е поредната пречка за тях пред реализирането на геополитическата им цел - да заобиколят Украйна, от север и юг, и да продават директно газ в Западна Европа

| Свят, Бизнес, Коментар

Решението на Германия да откаже изключването на „ Северен поток 2“ от правилата на Директивата за газта на ЕС е предизвикано от натиск от страна на САЩ , твърдят руските политици, пише Риа Новости

По-рано Федералната агенция за мрежи на Германия (BNA) съобщи, че газопроводът ще отговаря на изискванията на директивата, тъй като не е бил завършен преди 23 май 2019 г.

Експерт: Решението на регулатора на Nord Stream 2 противоречи на интересите на Германия

"Политиката изигра роля тук: американската администрация взе такова решение чрез силов натиск върху германците. Германия се поддаде на натиска на САЩ, въпреки факта, че ще се нуждае от евтин руски газ, когато излезе от икономическата криза, причинена от пандемията", каза сенатор Франц пред RNS. Klintsevich.

Политикът подчерта, че купуването на газ по  руския газопровод е почти два пъти по-изгодно от американския втечнен газ по отношение на цената, но Вашингтон успя да прокара това решение.

В същото време парламентаристът е убеден, че днешното решение ще остане само временна бариера пред експлоатацията на „Северен поток 2“. Според него, когато германската икономика започне да се развива, Берлин "ще се задуши поради липсата на руски природен газ", защото Вашингтон няма да може да задоволи нуждите на Европа, смята Клинцевич.

Сегашната ситуация, отбеляза сенаторът, илюстрира опитите на САЩ да пресъздадат еднополюсен свят, но подобни опити са обречени на неуспех, добави политикът.

Подобно мнение изрази и депутатът от Държавната дума Сергей Есяков. В същото време той подчерта, че решението на германския регулатор няма да попречи на старта на газопровода.

"Проектът е необходим за Европа и той ще бъде реализиран. Търсенето на руски газ в ЕС остава и ще остане високо доста дълго време.

„Не е края на пътя“

Депутатът от Държавната дума Евгений Примаков заяви, че самата Германия е заинтересована да реализира проекта „Северен поток-2“.

Полски експерт прогнозира разцепление на Европа над Северен поток 2

"Със сигурност те изпитват силен натиск от САЩ. Американците са си поставили задачата никога да не бъде завършен проектът, те искат да продават газта си на по-висока цена. И Германия трябва по някакъв начин да реагира на този натиск - те са много зависими от САЩ." - каза Примаков в ефира на Радио Спутник .

В същото време той подчерта, че случилото се не е трагедия, но тръбопроводът със сигурност ще бъде завършен.

„Липса на независимост“

Според депутата от Държавната дума Сергей Железняк решението, взето от Федералната агенция за мрежите, показва липсата на независимост в Берлин при вземането на решения.

Бундестагът обясни кой ще плати покачването на цената на Nord Stream 2". В допълнение към псевдоевропейското единство Германия е подчинена на Вашингтон, който многократно е оказал натиск върху Берлин да се откаже от руския газов проект ", посочва парламентаристът на "Российская газета" .

В същото време Железняк добави, че отлагането на завършването на газопровода провокира действията на западните партньори.
Спорна интерпретация

Операторът на проекта Nord Stream 2, Nord Stream AG, не е съгласен с решението на германския регулатор, тъй като проектът беше завършен до 23 май 2019 г. по отношение на икономическата функционалност.

Газова директива

Според документа новите и съществуващи офшорни газопроводи от трети страни към ЕС започват да се подчиняват на правилата, които вече съществуват за повърхностните тръби.

Украйна обеща да прекъсне изграждането на "Северен поток 2"

По-конкретно, говорим за ситуация, при която доставчикът не трябва да притежава тръбопровода, по който се доставя газът му.
Според законопроекта правилата ще се прилагат и за Северния поток 2 в последната му част - участък от 12 морски мили край бреговете на Германия.

Санкции срещу Северен поток 2

В края на миналата година САЩ приеха бюджет за отбрана, предвиждащ налагането на санкции срещу компании, участващи в полагането на газопровода. В резултат на това швейцарските компании спряха работа и блокираха проекта.

Тогава шефът на министерството на енергетиката Александър Новак каза, че Русия ще успее да завърши проекта сама, а министърът нарече използването на машината за полагане на тръби Akademik Chersky един от възможните варианти за завършване на газопровода „Северен поток 2“.

Прочетете още