Нови, по-строги мерки у нас за 10 дни (обновена)

Мерките влизат в сила от понеделник, 22 март

Ситуацията в страната за последните 2-3 седмици е следната - продължават да се увеличават случаите на пациентите, които постъпват в лечебни заведения, както и на положителните проби за К-19. Всичко това ни мотивира да предприемем ограничителни мерки за цялата страна, които да бъдат въведени от понеделник и да бъдат с продължителност 10 дни. 

Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов в началото на редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки в страната.

Министърът на икономиката обеща пълна подкрепа на бизнеса по време на новото затваряне

Мерките, които ще бъдат в сила 10 дни, считано от 22 март, са следните: 

 • Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечения. Допускат се само доставки или вземане на храна за дома и офиса. Всички юридически и физически лица, които са собственици или управляват обекти в хотели, следва да организират дейността си по начин, по който храната да се доставя по стаите;
   
 • Преустановяват се посещенията в игралните зали и казината;
   
 • Преустановяват се посещенията във всички търговски обекти, с изключение на супермаркети и хипермаркети;
   
 • Преустановяват се посещенията в търговските центрове с изключение на магазини за хранителни стоки, аптеки, дрогерии, банки;
   
 • Преустановява се провеждането на конференции, семинари, конкурси, тиймбилдинги и други обществени мероприятия;
   
 • Преустановяват се посещенията на фитнес центровете и басейните;
   
 • Преустановява се провеждането на всички културно-развлекателни мероприятия - музеи, кина, галерии и др.;
   
 • Не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер - сватби, кръщенета и други с присъствието на над 15 души;
   
 • Преустановява се провеждане на групови туристически пътувания, екскурзии с организиран транспорт и посещаването на туристически обекти;
   
 • Преустановяват се присъствените учебни занятия;
   
 • Преустановява се провеждането на групови извънкласни занимания;
   
 • Преустановяват се посещенията в детски градини и ясли;
   
 • Всички спортни мероприятия се провеждат без публика.

Сачева: Продължава действието на мерките за компенсации и през новия локдаун

По отношение на заболеваемостта последните данни са 551 на 100 000 души, това е средната стойност за страната. В сравнение с миналата седмица има нарастване с 40%, а на базата на две седмици - нарастване с 94%.

По отношение на смъртността има стръмно покачване на кривата. За една седмица се е покачила с 46 %, а на база на две седмици - със 124%.

Това ни слага на трето място в света по интензивност на нарастване на смъртните случаи и сме след Чехия и Унгария. Това са данни от един специализиран сайт към „Ню Йорк Таймс“ за Изследване на пандемията като динамика. Там сме и на седмо място в света по нарастване на случаите регистрирани на ден. Това каза председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

"България с нищо не е изключение от ситуацията с коронавируса. Вълната на британския вариант обхвана целия континент", коментира доц. Кунчев. 

Доц. Кунчев: Няма риск за избирателния процес, ако се спазват мерките

София е една от областите с най-голямо нарастване на случаите, така че това беше трудно решение след дълги преговори до късно снощи, коментира кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Има 35% за 10 дни ръст на хоспитализираните, с изключително стръмен ръст през последните дни, подчерта кметът. Данните за новозаразените са близки до края на ноември, когато най-големият брой е бил 2264 души, регистрирани на 30 ноември.

36% е ръстът на хората, които са на интензивно лечение. За трети пореден ден има над 1000 нови случаи, както и изключително висок брой повиквания към Спешна помощ. Има и ръст на децата и разболяване на все повече млади хора, които прекарват тежко заболяването, допълни Фандъкова.

Фандъкова: С 36 % е нараснал броят на нуждаещите се от интензивно лечение

Зная колко трудно е това решение и колко много хора засяга, на първо място учениците и детските градини, заяви кметът на София.

Брифинг за обстановката с разпространението на COVID-19 у нас

Брифинг за обстановката с разпространението на COVID-19 у нас. Какви нови мерки ще определи властта срещу разпространението на коронавируса

Posted by "По света и у нас" - новините на БНТ on Thursday, March 18, 2021

Следете най-акуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още