Нов квартал за 7700 души ще бъде изграден между „Люлин” и „Обеля”

| България, София | dnews

Нов комплекс за 7 700 души ще се издигне на част от територията на днешния комплекс "Модерно предградие", информира Offnews.

Проектът на строителния предприемач Христо Чепишев ще включва зелени площи, нови улици, жилищни сгради, магазини и даже собствена "Витоша" - пешеходна алея с кафенета и места за отдих, пише Offnews. 

Докладът на главния архитект Здравко Здравков за промяна на устройствения план в район Връбница бе разгледан и одобрен от комисията по екология днес, въпреки че на територията на новия квартал няма предвидени детски градини и училище.

"Ще има два детски центъра, които ще изградим и ще подарим на общината, както и 40 дка улици," обяви Чепишев. "Предвиждаме и на партерните етажи на сградите да има детски занимални," обясни той. За да се изгради детска градина - не център, по изискванията на общината в момента са необходими отстояния от 15 и 8 метра от сградата, което на практика отнема огромна част от парцела. Архитект Здравков допълни, че изискванията за детски градини трябва да бъдат променени от Столичния общински съвет, защото подобен проблем възниква и на други места в столицата.

До новото "Модерно предградие" в края на старото "Модерно предградие" ще има и спирка на метро, както и железопътна спирка.

Прочетете още