Норвегия ще ваксинира децата на възраст между 5 и 11 години

Мярката няма да е задължителна, а по преценка на родителите

| Свят

Норвегия става поредната държава, която ще разшири ваксинацията срещу ковид с децата от 5 до 11-годишна възраст. Те ще може да се ваксинират на доброволни начала и без да издава официална препоръка, предаде Франс прес, като се позова на правителство.

Публикуваха Националния план за справяне с COVID-19

Подрастващите от 12 до 15 години, на които досега бе предложена една доза ваксина, ще могат да получат втора, ако родителите им се съгласят, съобщи още норвежкото министерство на здравеопазването.

"Децата много рядко се разболяват сериозно и към момента има оскъдни данни за редки странични ефекти или дългосрочни странични ефекти", каза здравната министърка Ингвилд Херкол.

СЗО препоръча две нови лекарства за лечение от COVID-19

Целта на обявената днес мярка е да бъдат защитени деца, страдащи от хронични заболявания, към семейства, в които деца са в близък контакт с уязвими хора, както и към деца, посещаващи страни, където коронавирусът върлува, а здравната система е на по-ниско ниво.

Близо 90 процента от пълнолетното население на Норвегия вече е получило поне две дози ваксина.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още