„Нисан“ и „Рено“ няма да се развеждат

Японският автомобилен гигант „Нисан“ опроверга слуховете за прекратяване на работна дейност с „Рено“.

„Нисан“, „Рено“ и „Мицубиши“ от дълги години представляват един от най-големите автомобилни съюзи в света.

„Нисан“ по никакъв начин не обмисля развалянето на автомобилния алианс“, се казва в официално съобщение на компанията, разпространено до медиите. „Съюзът е източник на конкурентоспособност за "Нисан".

Изявлението на „Нисан“ идва след скандала, предизвикан заради свалянето от поста на бившия директор на компанията Карлос Гон, който беше задържан за финансови измами. Гон избяга от Япония, където го чакаше съдебен процес, и в момента се намира в Ливан.

Наистина ли бившият шеф на Нисан е избягал от Япония в кутия?

Той беше арестуван в Токио в края на 2018 г. по подозрение за финансови нарушения, което доведе до свалянето му от върха на „Нисан“ и съюза. Гон многократно отрече обвиненията, твърдейки, че арестуването му е предизвикано от ръководители на Nissan, които се обявават против плановете му с „Рено“, припомня Си Ен Ен. 

Всъщност именно Гон е "автор" на глобалния автомобилен съюз. Тримата производители на автомобили споделят дялове на собственост, технология и производствени машини. Събирането на ресурси сред тях им спестява повече от 5 милиарда евро (5,7 милиарда долара) годишно.

Съденият бивш шеф на Нисан избяга от Япония като по филмите

На голяма прескоференция в Ливан миналата седмица Карлос Гон коментира, че "Нисан" в момента губят по 40 млн. долара на ден", като само неговото арестуване довело до загуба на 10 млн. долара за компанията.

Акциите на "Рено" поскъпват предпазливо с 0,15% на борсата в Париж, след като вчера поевтиняха с цели 3% при спекулациите за разваляне на 20-годишния съюз с Nissan. По-рано днес пък акциите на „Нисан“ също се сринаха с близо 3% на токийската борса, като този спад обаче е факт преди последвалото опровержение за прекратяването на алианса с Renault, припомня БНР.

За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук 

Абонирайте се и за канала ни в YouTube 

Прочетете още