Николай Василев: Правителството трябва да съкрати разходи за ненужни обществени поръчки

Не е работа на държавата да осигурява по-ниски цени чрез собствена компания, държавата има огромни лостове за въздействие като регулатор и законодател, отбеляза Николай Василев

| България, Общество
test

Икономиката пада и приходите намаляват, но многомилиардните разходи в бюджета си остават, заяви в предаването „Реактивно” икономистът и бивш вицепремиер Николай Василев. Според него правителството трябва да съкрати разходи за ненужни обществени поръчки, автомобили, ПР услуги. Спирането на министерски заплати е политически ход и не се отразява на бюджета, посочи Василев. 

Според него диференцирането на данъка върху добавената стойност има само негативи и отваря възможности за злоупотреби. 

Публично представяните причини за създаване на мрежа от държавни бензиностанции не са реалните мотиви на правителството, смята още икономистът. 

Правилната позиция на правителството е да намалят разходите в бюджета, а не да се взимат заеми, посочи Николай Василев. 

Василев добави, че спирането на министерски заплати е политически ход, но не се отразява на бюджета. Само негативи вижда икономистът в намаляването на ДДС за ресторантьорите и за книгите, което беше одобрено на първо четене от парламента. 

Николай Василев коментира и решението на кабинета да създаде държавни бензиностанции и данъчни складове, като отбеляза, че в България няма пример за успешна и ефективна държавна компания. Според него причините, които се представят пред обществото, не са реалните мотиви на управляващите. 

Не е работа на държавата да осигурява по-ниски цени чрез собствена компания, държавата има огромни лостове за въздействие като регулатор и законодател, отбеляза Николай Василев. 

Прочетете още