Неврохирургията в МБАЛ - Добрич ще поеме пациентите на неврологично отделение

Изследват за коронавирус всички зрелостници от Езикова гимназия, децата и персонала на ЦДГ№ 17

Неврологичното отделение  в МБАЛ – Добрич е с прекратен прием на пациенти във връзка с установена пациентка с доказан COVID – 19. Болните с неврологични проблеми, които се нуждаят от медицинска грижа в болнична обстановка, ще се настаняват в неврохирургичното отделение на болницата. Това обясни директорът на РЗИ – Добрич и секретар на Областния щаб за борба с коронавируса д-р Светла Ангелова. Досегашните пациенти на неврологичното отделение се изписват поетапно, съобразно тяхното здравословно състояние, след което се поставят под 14-дневна домашна карантина, допълни д-р Ангелова. Извършва се цялостна дезинфекция на отделението и на всички общи части в болницата. Персоналът е изследван и до момента няма положителни резултати, информира още директорът на РЗИ – Добрич.

Д-р Ангелова припомни, че от 1 юли е прекратена дейността на отделението по Инфекциозни болести в добричката болница. В лечебницата обаче има разкрит Ковид сектор към Второ вътрешно отделение с капацитет от 11 легла. Оборудван е и втори сектор с още 12 легла, както и реанимационен Ковид сектор с 6 легла.

От днес с преустановена дейност е и ЦДГ №17 в Добрич, заради заразен помощник – възпитател. Взети  са проби на 17 деца и 26 души от персонала. За децата от групите, които не са имали пряк контакт със заразената служителка, общината ще организира изследване с PSR -тестове  по желание на родителите. Детската градина ще бъде основно дезинфекцирана заедно с прилежащите й дворни площи.

Също днес е стартирало изследването с PSR –тестове на дванадесетоклесниците от ЕГ ”Гео Милев”, където бяха установени двама заразени абитуриенти. Изпратени са 14 проби за анализ в лабораторията на УМБАЛ „Св.Марина” – Варна, защото в Добрич няма такава специализирана лаборатория, обясни д-р Ангелова. Тя бе категорична, че ще бъдат изследвани всички зрелостници от гимназията и техните учители.

Общо 685 жители на област Добрич са в активна карантина в момента. Преобладаващата част от тях са завърнали се от рискови държави добруджанци. От началото на месеца до момента в Добричка област има регистрирани 14 случая на заразени с коронавирус. Четирима са хоспитализирани - двама мъже и две жени, като трима от тях са настанени за лечение в Ковид-сектора в МБАЛ Добрич, а четвъртият пациент е настанен в Инфекциозна клиника Варна.

На домашно лечение и изолация са поставени 8 жители на областта, а на  двама вече е изтекла домашната изолация.

Всички пациенти са в добро общо състояние, посочи още д-р Светла  Ангелова.

Прочетете още