Невена Иванова, ГЕРБ-СДС: Община Варна първа протегна ръка към хората с детеродни неволи, за да бъдат щастливи

Каузите, на които се е посветила като кандидат за депутат, са подкрепа на майчинството, подобряване на майчиното здравеопазване, защита на правата на жените, повече възможности за лечение на хората с репродуктивни проблеми

Варна е една от първите общини в България, която протегна ръка към хората с детеродни неволи и им донесе най-голямото щастие. Така от 2015 година до момента чрез програмата за финансово подпомагане на инвитро процедури се родиха 79 здрави бебета. Това каза в ефира на Дарик радио Невена Иванова, кандидат за народен представител от коалиция ГЕРБ-СДС.

Тя сподели, че нейната най-голяма битка се оказала борбата й да стане майка на Йоан, който скоро ще навърши 5 години. Трудностите и срещнатите хора с тежки съдби са й посочили каузите, на които се е посветила - подкрепа на майчинството, подобряване на майчиното здравеопазване, защита на правата на жените, повече възможности за лечение на хората с репродуктивни проблеми.

„През последните 4 години, с подкрепа на правителството на ГЕРБ и с много работа Община Варна успя да създаде още по-добри условия за поощряване на майчинството в различни аспекти. Строят се и се ремонтират ясли, градини, детски кътове, площадки за спорт на открито във всички квартали на Варна, както и във всички райони и квартали на Варна”, подчерта Невена Иванова.

Тя припомни за ангажимента на кмета Иван Портних от първия му мандат да реши проблема с дефицита на места в детските ясли и градини. „Вече сме свидетели, че този проблем е минало.”

„Пандемията напомни на обществото ни това колко са важни системата за обществено здраве и социалните услуги, както и че освен големи инвестиции в тях, са необходими и още реформи, които ще постигнем с много работа и с открит диалог”, каза още Иванова и акцентира на увеличените средства  за отраслите здравеопазване и за социалните дейности и грижи в бюджета на Община Варна за 2021 г.

„Успешни наричам общинските програми със здравна насоченост, от които 3 са за деца: „Хипотерапия на деца с увреждания и проблеми в развитието”, „Грижа за деца с диабет и редки заболявания“ и „Зеленият двор“.

Нова профилактична програма стартира във Варна - „Комплексно пост-ковид проследяване“. Заложени са също средства за борба с COVID – 19.

Успешни са дейностите по профилактика и рехабилитация на общественото здраве, голяма част от които са насочени в помощ на децата и жените: "Аз успявам" – за деца с наднормено тегло, "Профилактика и лечение на гръбначните изкривявания", „Хипотерапия на деца с увреждания и проблеми в развитието”, "Скрининг на очни заболявания", "Скрининг на заболявания на щитовидната жлеза", "Скрининг на маточната шийка“, "Профилактика за рака на гърдата", „Профилактика на онкологични заболявания“, “Психосоциална подкрепа на лица, зависими от психоактивни вещества” и други.”

Преди дни правителството на Бойко  Борисов отпусна нови 52 млн. лева за родителите на деца до 14 години, на които им се е наложило да си останат вкъщи, за да се грижат за децата си, докато отворят отново училищата, яслите и детските градини и така общата сума нарасна до 73 млн. лв., подчерта Невена Иванова.

Тя обясни, че в програмата на ГЕРБ е заложено постепенно да бъдат освободени от заплащане на такси родителите на деца, посещаващи детски градини.

„Изключителна реформа се осъществи с промените в Закона за образованието и приетата Наредба за приобщаващото образование , с която всяко дете и всички деца със специални потребности са с достъп до качествено образование в общообразователната училищна система.”

Целият разговор с Невена Иванова, която е 26-та в листата на коалиция ГЕРБ-СДС за 3 МИР Варна, е в прикаченото аудио.

Прочетете още