Нетаняху и престолонаследникът на ОАЕ са номинирани за Нобелова награда за мир

Нетаняху и принц Мохамед оглавиха усилията, довели до подписването на историческо споразумение за нормализиране на отношенията между двете страни

| Свят, Любопитно

Израелският премиер Бенямин Нетаняху и престолонаследникът на Обединените арабски емирства принц Мохамед бин Зайед са номинирани за Нобеловата награда за мир от носителя на наградата Дейвид Тримбъл, съобщиха израелски източници, предаде ДПА.

Нетаняху и принц Мохамед оглавиха усилията, довели до подписването на историческо споразумение за нормализиране на отношенията между двете страни, а също и с Бахрейн, във Вашингтон през септември.

Нетаняху на тайна визита в Саудитска Арабия

Северноирландският политик Тримбъл получи Нобеловата награда за мир през 1998 г., заедно с Джон Хюм, за усилията си за намиране на мирно решение на конфликта в Северна Ирландия.

"Съгласно правилата на Нобеловия комитет, тъй като лорд Тримбъл е лауреат на Нобеловата награда за мир, решението му за издигане на кандидатурата на премиера Бенямин Нетаняху ще накара комитета да разгледа въпроса", съобщи кабинетът на Нетаняху.

Споразумението между Израел, ОАЕ и Бахрейн беше първата по рода си голяма договореност между арабските страни и еврейската държава от четвърт век.

Саудитска Арабия лобира активно в Конгреса на САЩ

Двете страни от Персийския залив се отклониха от всеобщия консенсус между арабските държави, че предварително условие за нормализиране на отношенията е Израел да признае независима палестинска държава със столица Източен Ерусалим.
След това Судан също нормализира отношенията си с Израел.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който спомогна за споразуменията, беше номиниран за Нобеловата награда за мир през септември от десния норвежки депутат Кристиан Тюбринг-Геде. 

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още