Нестабилната енергийна система на Германия

Преминаването към възобновяеми енергийни източници и изключването на централите произвеждащи ток от изкопаеми горива прави производството на ток подвластно на капризите на времето, това води до непредсказуемост и нестабилност на енергийната система

| Свят, Времето, Коментар

Материалът е на Пиер Госелин и е публикуван на сайта notrickszone.com.

Преди да дойдат дните на климатичната истерия, работата по вземане на решение как най-ефикасно да се произвежда електричество беше оставена на инженерите и експертите в производството на електроенергия - хората, които всъщност разбират от това. Резултатът: Германия имаше една от най-стабилните и надеждни електрически мрежи в света.

Зелената енергия дестабилизира германската енергийна мрежа

След това, през 90-те, екоактивисти, политици, климатични алармисти и псевдоексперти решиха, че могат да свършат по-добра работа при генерирането на енергия в Германия и в крайна сметка приеха необичаен закон за подаване на зелена енергия. Те настояваха, че променливите периодични захранвания могат да се управляват лесно, и то на ниска цена.

САЩ произвеждат все повече ток от газ, все по-малко от вятър и слънце

Заплахи от спиране на тока

Стигаме до днес: Резултатът от всички намеси на правителството е ясен - страната е заплашена от прекъсвания на тока поради нестабилността на мрежата, цените на електричеството там в момента са най-високите в света, разчита повече на вноса и дори не е близо до постигането на целите си за вредните емисии.

Нестабилната електрическа мрежа на Германия в момента заплашва и стабилността на цялата европейска енергийна мрежа.

И така, какво решение предлага Берлин днес? Все по-странни бюрократични решения. Сред тях са спирането на работата на останалите въглищни и атомни електроцентрали и разчитането още повече на тези източници на енергия, които спомогнаха страната да достигне до сегашното си положение.

Фарисеите на климатичния алармизъм

И нови ограниченията относно това кога мощността може да се консумира от потребителите и индустрията. Нормиране на енергийните разходи и целенасочени прекъсвания на тока.

Премахване на зарядни устройства за електромобили

За да се справи с проблемите на електропреносната мрежа, германският министър на икономиката  Петер Алтмайер  представи проектозакон, който ще позволи на електрическите мрежи „временно да спрат електроподаването към зарядните станции за електронните автомобили, когато има недостиг на електричество“.

Ситуацията сега е „твърде критична“

Ситуацията в германската електрическа мрежа се влоши толкова много, че немският вестник „Tichys Einblick”  коментира: „Ситуацията в електропреносните мрежи стана твърде критична. Единственото нещо, което помага, са абсурдните идеи от рода на: „Нямате право да зареждате колата си от 10 до 20 ч. всеки ден!“

Зелените утопии замръзват през зимата

И както споменава вестникът, нарастващият брой автомобили на пазара само ще доведе до по-екстремни пикове на търсенето на енергия. Всъщност се очаква Германия да направи голям тласък към електрическата мобилност тази година.

Без ток по 2 часа на ден

В предложения проектозакон бе написано, че "места с контролирано потребление", няма да имат достъп до  електроенергия за до два часа на ден, ако има опасност от претоварване на мрежата.

„Това включва зарядни станции за електромобили, както и термопомпи, които могат временно да бъдат изключени от електрозахранването“.

Озоновата дупка над Антарктика се е затворила

По-голямо натоварване на електрическата мрежа

В момента има само 33 000 станции за зареждане на електрически автомобили в Германия, държава с над 50 милиона автомобила, а правителството планира значително разширяване на тази инфраструктура в бъдеще, но все още не е сигурно как точно трябва да изглежда тя. Тази политика може да бъде сравнена с шофиране в пълен мрак с надеждата, че на пътя няма да има тухлена стена.

Правителството признава, че тази политика няма да функционира

Немският вестник коментира още: „Германското правителство призна, че в бъдещата електрическа система вече няма да е възможно да се задоволява всяка нужда по всяко време. Следователно контролът от страна на потребителите трябва да бъде поставен в законова норма. (…) „Контролируемите източници като термопомпи, електрически нагреватели и зарядни станции за електромобили ще бъдат изключвани от електросистемата на моменти.“

Неудобна истина: Рискът от смърт заради климатичните промени е намалял с 99,6% за 100 години

Това е тъжното състояние на някога високо ценената електрическа мрежа на Германия.

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още