Нека да е лято...

Източните Балкани и нашата страна навлизат в пероид на по-стабилно време, с повече слънце и по-малко валежи

test

Нека да я лято, нека! Така и ще бъде. Синоптичната комисия, на своето петъчно заседание, обявява настъпването на истинското лято - време с по-малко валежи и с по-високи температури. А ще има и дни, в които слънцето сърдито ще пече, както бе казал поетът.

Атмосферното налягане над Балканите се повишава, активните процеси вече няма да са в нашия район и това ще доведе до стабилизиране на атмосферата, повишаване на температурите и много слънчеви часове през идващите дни.

Вероятността за валежи не изчезва напълно, но ако вали, то ще е главно над планините и само в някои от следващите десетина дни.

Събота и неделя ни чака много хубаво време, не горещо, но топло, с много слънце. Валежите са малко вероятни.

Новата седмица ще започне също с много слънце и летни температури. Във вторник, обаче, на североизток ще има условия да се развиват гръмотевични бури и там ще паднат краткотрайни валежи.

От четвъртък нататък е възможно в следобедните часове, над западните планински райони, да се развива купесто-дъждовна облачност и да има гръмотевични бури. Но, за момента , моделите показват, че тези явления ще са на по-малко места и по-рядко.

По-сериозно влошаване на времето се очертава в края на следващата седмица, в събота следобед, когато над Западна България ще се развиват мощни гръмотевични бури и на места ще паднат и проливни валежи. Моделите показват, че тези процеси ще са главно в тази част от страната, но има доста време и ще видим дали през следващата седмица моделите ще затвърдят тази прогноза.

В по-далечна перспектива,  след  6 - 8 юли, вероятно ще има условия за повече следобедни превалявания и гръмотевични бури, но това е само тенденция за момента.

До около 10-ти юли не се прогнозират сериозни горещини, с навлизането в седмия месец на годината, можем да очакваме термометрите да подскочат до небето, но за момента такава тенденция не се очертава. Ще бъде топло, може би дори на места, в отделни дни и горещо, но извънредно високи температури не се очертават.

За разлика от Западна Европа и Великобритяния, които в последните три дни бяха обхванати от първата по-гореща вълна за това лято и там температурите се повишиха до 30, 32 градуса, такива температури се измерват и далеч на север - във Финландия, части от Швеция, а също и далеч зад Урал, в Сибир.

Хубаво време като цяло, с нормални температури - време за планиране на почвика, както на море, така и на планина.

Прочетете още