Не стихва отзвукът от „Канапе гейт”

test

Не стихва отзвукът от „Канапе гейт”. Турция обвини Европейския съюз за неловката ситуация в Анкара, при която за председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нямаше стол, а председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и турският президент Реджеп Тайип Ердоган се настаниха на позлатени кресла в отомански стил. 

Така вместо да допринесе за изглаждането на отношенията между Турция и Европейския съюз, първата среща на високо ниво тази година се превръща в повод за пререкания.

Това кратко възклицание казва много, а ситуацията, която го предизвика вече влезе в списъка на дипломатическите скандали като “диван гейт” или “канапе гейт”, ако трябва да по-прецизно да изберем дума. 

Възклицанието, придружено с повдигане на ръце в знак на удивление, е на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която остана без стол по време официално посещение в Турция заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. 

И двамата са със статут на държавен глава, но до турския президент Реджеп Тайип Ердоган имаше само един стол, на който седна Шарл Мишел. За кратко Фон дер Лайен остана права, а след това беше настанена на намиращия се отстрани диван. 

Турция беше разкритикувана за различното отношение към председателя на Комисията. Критики бяха отправени и към Шарл Мишел за това, че не е реагирал подобаващо. Реакцията на Комисията пък беше критикувана заради липсата на острота. 

Два дена след визитата в Анкара турският външнен министър Мевлют Чавушоглу, който седеше на дивана срещу Урсула фон дер Лайен, заяви, че международният протокол е бил спазен, а страната му е обект на “несправедливи обвинения”. Той изтъкна, че “Турция е държава с дълбоки корени и не за пръв път приема гости.” Дипломат номер едно обвини Европейския съюз за гафа, като добави, че при организацията е съгласувана с гостуващата страна. 

Според Шарл Мишел обаче протоколните правила в Турция са създали стресираща ситуация на различно и дори пренебрежително отношение към председателя на Европейската комисия. На Фейсбук страницата си той отвърна на острите критики към самия себе си, отбелязвайки, че част от видеокадрите създават погрешното впечатление, че е проявил безразличие. Мишел определи случилото се като протоколен гаф, на който с Фон дер Лайен са решили да на обръщат твърде голямо внимание, а да се фокусират към същността на визитата. 

Но реакция от страна на Комисията имаше: 

„Председателят очаква да се отнасят със задължителния протокол към институцията, която тя представлява. Затова е поискала екипът й да се свърже с когото е необходимо, за да е сигурно, че инцидентът няма да се повтори в бъдеще,” заяви говорител на институцията.

Историята помни и други срещи. Три стола бяха предвидени, когато Ердоган посети Брюксел за разговори с председателите на Комисията и Съвета, които заедно представляват държавите-членки. 

“Канапе гейт” засенчи първата за годината среща на високо ниво между Турция и Европейския съюз. Целта на визитата беше да изглади проблемите между двете страни, но предизвика взаимни упреци, включително за неуважение към жените от страна на оттеглилата се от Истанбулската конвенция Турция. 

Следете най-акуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Прочетете още